Viola
-6 °C
-2 °C

Megvan a bűnözés génje

2002.08.05. 16:28
Fordulópont a bűnüldözésben? Vagy lépés az ember manipulációja és a szabad akarat hatályon kívül helyezése felé? A Science című tudományos hetilap eheti száma szerint brit tudósok megtalálták a bűnözés génjét.
A kutatók nem tagadják, hogy a bűnözés döntő okait a mostoha társadalmi körülmények és a gyerekkorban elszenvedett bántalmak képezik - számol be a felfedezésről a BBC Magyar Adása. De azt állítják, hogy a felfedezett génnel született embereknél az erőszakosság, lopás és általában törvénybe ütköző viselkedés esélye három-négyszer akkora, mint másoknál.

A londoni Ideggyógyászati Intézetben Terrie Moffitt, a gén felfedezője, sok rendőrségi adatot tanulmányozott, és összehasonlította őket egyéni vizsgálatok eredményével arról, hogy kinek van meg az újonnan felfedezett génje. Nem tagadja a gazdasági és társadalmi körülmények szerepét a bűnözésben, de hozzáteszi: "Ha a megvizsgáltakat két csoportra osztjuk, kiderül, hogy a gén hordozóinak 85 százaléka követ el erőszakos cselekményt."

Gyógyszerrel kezelnék a bűnre hajlamosakat

Peter McGuffin professzor szerint a felfedezés lehetővé teszi, hogy a különösen veszélyeztetett egyedeknek megelőző segítséget nyújtsanak, esetleg gyógyszerrel ellensúlyozzák hajlamukat. "Esetleg megjósolhatjuk majd, hogy kire van különösen veszedelmes hatása a környezetnek. Vagy gyógyszerekkel megváltoztathatjuk agyuk működését, mint a depresszió kezelésénél már tesszük. Az orvosság csökkentheti a bűnözési hajlamot" - mondta a professzor.

Veszélyes vizek

A professzor és munkatársainak elképzeléseit sokan veszedelmesnek tartják. Dr. David King, aki egy magát "Génvédelem"-nek nevező civil szervezet vezetője, úgy véli: aggasztó, hogy az állam gyógyszerek felirásával próbálhatja elkerülni mélyenszámtó társadalmi problémák megoldását. Dr. King attól is tart, hogy a hatóságok olyan emberekről is kimondhatják, hogy bűnözési hajlama van, aki még egyetlen bűncslekményt sem követett el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!