Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Óceán rejlik a Jupiter holdjának jege alatt

2001.07.31. 13:34
A Jupiter egyik legnagyobb holdja, a Callisto alighanem vizet rejteget a felszínét borító vastag jégtakaró alatt - állítja Javier Ruiz, a madridi Complutensian University geológusa. Ruiz úgy számítja, hogy a speciális hőmérsékleti és nyomásviszonyok miatt jégtakaró jobban szigetel, mint azt korábban hitték, és a Callisto magjának radioaktivitása bőséges energiamennyiséget szolgáltat ahhoz, hogy a jégpaplannal szigetelt óceán folyékony maradjon.
"A kutatás eredménye új, izgalmas betekintést enged a jégsziklás égitestek világába" - mondta el Kristin Bennett, a Los Alamos National Laboratory geofizikusa a Nature-nek. A Callisto felszínén nincsenek vulkánok, hegyek, hasadások, vagy bármilyen egyéb jele a geológiai aktivitásnak, így a kutatók számára eddig ez volt a Jupiter legkevésbé érdekes holdja. Most, ha valóban van tengere, a földtani érdeklődés középpontjába kerülhet.

Tenger miatt változhat a mágneses mező

Callisto
a Jupiter egyik legnagyobb holdja
A jégpáncél alatti óceán lehetősége már 1998-ban felmerült, amikor a Galileo űrszonda felfedte, hogy a Callisto mágneses mezője a Jupiter forgásával szinkronban változik. A legkézenfekvőbb magyarázat erre egy sós vízű tenger lett volna, amely jó elektromos vezetőként kölcsönhatásba kerül a Jupiter mágneses mezőjével, de a tudósok akkor még nem tudták elfogadni ezt a magyarázatot. Az akkori számítások szerint nem maradhatott elegendő hő a jég alatt, hogy folyékonyan tartsa a vizet.

Más holdakon is lehet víz

Jeffrey Kargel, a US Geological Survey munkatársa szerint az új elmélet valószínűleg alkalmazható más, hasonló típusú holdakra is, mint a Jupiter Ganymedese és a Szaturnusz Titánja."A jégtakarók alatti óceánok sokkal valószínűbbek, mint eddig hittük" - mondja.

Van-e élet a hideg tengerekben?

A nagy kérdés persze az, hogy van-e bármilyen formája az életnek ezekben a feltételezett óceánokban. Kargel szerint ahol víz van, ott élet is van, akármilyen szélsőségesek is az egyéb körülmények. Még a tengerfenéki, mérgező, forró áramlatokban is találtak ott tenyésző baktériumokat - mondja.

Ruiz óvatosságra int: Az óceán valószínűleg jégtömbökkel és szikladarabokkal van tele, amelyek gátolhatják a hő cirkulációját, és az esetleges élet számára rendkívül barátságtalan környezetet teremtenek.