Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Rákölő vírust fejlesztettek ki

2006.10.20. 13:30
A dél-koreai Yonsei Egyetem tudósai genetikailag módosítottak egy adenovírust, amely egyébként náthát okoz. Az új vírustörzs a kutatók szerint megöli a rákos sejteket.

Az orvosok az adenovírust egy olyan génhez kapcsolták, amely egy terhességi hormon, a relaxin termeléséért felelős. Amikor a vírust rákos daganatba fecskendezték, az gyorsan sokszorozódni kezdett, és elpusztította a ráksejteket, miközben az ép sejteket nem károsította. Erre eddig egyetlen korábbi rák ellen kifejlesztett vírus sem volt képes.

Az adenovírus tulajdonképpen csak hordozó, ami azért felelős, hogy a ráksejtekbe juttassa a relaxint. A hormon az igazi rákölő szer, mivel a ráksejtekben apoptózist, vagyis programozott sejthalált idéz elő. A rákos kísérleti egerekben három befecskendezést követően 60 napon belül eltűnt a ráksejtek több mint 90 százaléka, függetlenül attól, hogy az egérnek agydaganata, máj-, tüdő- vagy méhrákja volt.

"Megtaláltuk a módját annak, hogy leküzdjük a rák virális ellenszerének legnagyobb akadályát" - nyilatkozta az AFP francia hírügynökségnek Yun Chae-Ok, a dél-koreai tudóscsoport egyik vezető kutatója. A klinikai kísérletek már másfél éve folynak, és a következő év első felében is folytatódnak, hogy megerősítsék az eredményeket, mondta Chae-Ok.

Az orvosok csütörtökön jelentették be felfedezésüket, és egy a nagy presztízsű tudományos lapban, az Amerikai Nemzeti Rákintézet kéthavonta megjelenő szemléjében részletesen közölték is azt.