Ödön
1 °C
11 °C

Megfejtettük a híres gyertyás videó titkát

2007.02.19. 12:19
Házi tesztlaborunkban újrarendeztük a "Candle Power" címen ismert, a neten terjedő gyertyás kísérletet. A kísérletet sikerült reprodukálnunk, az eredményt nem. A Budapesti Műszaki Egyetem Fizikai Intézete Demonstrációs Laboratóriumának vezetője, aki kíváncsiságból maga is elvégezte a kísérletet, tőlünk függetlenül állítja: kamu az egész.

Kádvás gyárákák! Néhány hete olyan ütős fizikai jellegű videó kezdett terjedni a neten, hogy ha a megboldogult Öveges professzor látja, biztos a fenekét csapkodja a földhöz örömében.

A titokzatos Mysterious1 nevű vloggernek a felvétel tanúsága szerint sikerült két gyertyával, két vasszöggel és egy darab mágnessel elektromos áramot fejlesztenie. A szögeket a gyertyákba szúrta, jól bemágnesezte őket, aztán egy-egy drótot kötött rájuk, meggyújtotta a gyertyákat, és a drótok közé kötött zseblámpaizzó felgyulladt. Ha a kísérlet nem kamu, elég két megfelelő méretű gyertya, és soha többé áramszünet. De tényleg nem kamu?

Száz watt, órákon át

"Ha abból indulunk ki, hogy a gyertyák sokkal több hőt generálnak, mint amennyi fényt, egyáltalán nem értelmetlen a hő egy részét fénnyé alakítani" – írja Mysterious1 a kísérlet magyarázatában. "Egy 1 kg-os gyertya 40 MJ hőenergiát tartalmaz, és akár 100 órán át is éghet, miközben 100 W teljesítményt ad le. A termoelektronikus konverzió nem túl hatékony, de a leadott wattok nagyobb részét így is fel lehet használni világításra."

Ez a leírás leginkább úgy hangzik, mint egy fizika-pótvizsga elkerülésére tett utolsó, kétségbeesett kísérlet, az ilyesmiről mégis jobb személyesen meggyőződni. Irány az Index nevezetes tesztlaborja!

Bár titokban kicsit bíztunk a sikerben, kontrollkísérletünk csúfos kudarccal végződött: bárhogy próbáltuk Mysterious1 eredményeit reprodukálni, a bemutatott módszerrel nem sikerült életet lehelnünk sem a zseblámpaizzóba, sem a tudomány iránti alázat nevében rendszerbe állított villanymotorba. Mi szúrtunk el valamit, vagy Mysterious1 nem több, mint olcsó népszerűségre törő csaló?

A fizikus szerint képtelenség

Härtlein Károly meggyőződése, hogy az utóbbiról, egyszerű hoaxró van szó. A Budapesti Műszaki Egyetem Fizikai Intézete Demonstrációs Laboratóriumának vezetője az érdeklődő egyetemi kollégák unszolására maga is elvégezte a kísérletet, de neki sem sikerült áramot csiholnia a gyertyákból. " Figyeljék meg, hogy a fickó mindig lenyúl az asztal alá, amikor az izzó felgyullad, vagy kialszik" – mondta Härtlein, aki szerint eleve nem így kell rendesen bemágnesezni egy szöget. Különben is, ha a mágnesesség egyáltalán számítana valamit, a titokzatos Mysterious1 nem lágyvasból készült szöget használt volna, amelyről tudvalevő, hogy rövid időn belül elveszíti mágnesességét.

Härtlein szerint a nézőket megvezethette, hogy a kísérlet címe "candle power" (fényteljesítmény), ami létező fizikai fogalom, mértékegysége a candela. Mysterious1 valószínűleg azért választotta ezt a címet, mert az ilyesminek az interneten nehéz rövid idő alatt utánajárni, és speciális nyelvtudás szükséges hozzá.

A laborvezető elmondta: képtelenség, hogy ilyen módon elektromosságot lehessen előállítani, hiszen a fizika által ismert áramfejlesztési módszerek egyike sem szerepel a kísérletben, így nincs szó indukcióról, elektrosztatikus vagyis dörzselektromosságról és elektrokémiai effektusról. Nem jöhet szóba sem a Peltier-Seebeck néven ismert termoelektromos effektus, sem pedig a piezo-elektromos hatás. Szóval kamu.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?