Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Megfejtettük a híres gyertyás videó titkát

2007.02.19. 12:19
Házi tesztlaborunkban újrarendeztük a "Candle Power" címen ismert, a neten terjedő gyertyás kísérletet. A kísérletet sikerült reprodukálnunk, az eredményt nem. A Budapesti Műszaki Egyetem Fizikai Intézete Demonstrációs Laboratóriumának vezetője, aki kíváncsiságból maga is elvégezte a kísérletet, tőlünk függetlenül állítja: kamu az egész.

Kádvás gyárákák! Néhány hete olyan ütős fizikai jellegű videó kezdett terjedni a neten, hogy ha a megboldogult Öveges professzor látja, biztos a fenekét csapkodja a földhöz örömében.

A titokzatos Mysterious1 nevű vloggernek a felvétel tanúsága szerint sikerült két gyertyával, két vasszöggel és egy darab mágnessel elektromos áramot fejlesztenie. A szögeket a gyertyákba szúrta, jól bemágnesezte őket, aztán egy-egy drótot kötött rájuk, meggyújtotta a gyertyákat, és a drótok közé kötött zseblámpaizzó felgyulladt. Ha a kísérlet nem kamu, elég két megfelelő méretű gyertya, és soha többé áramszünet. De tényleg nem kamu?

Száz watt, órákon át

"Ha abból indulunk ki, hogy a gyertyák sokkal több hőt generálnak, mint amennyi fényt, egyáltalán nem értelmetlen a hő egy részét fénnyé alakítani" – írja Mysterious1 a kísérlet magyarázatában. "Egy 1 kg-os gyertya 40 MJ hőenergiát tartalmaz, és akár 100 órán át is éghet, miközben 100 W teljesítményt ad le. A termoelektronikus konverzió nem túl hatékony, de a leadott wattok nagyobb részét így is fel lehet használni világításra."

Ez a leírás leginkább úgy hangzik, mint egy fizika-pótvizsga elkerülésére tett utolsó, kétségbeesett kísérlet, az ilyesmiről mégis jobb személyesen meggyőződni. Irány az Index nevezetes tesztlaborja!

Bár titokban kicsit bíztunk a sikerben, kontrollkísérletünk csúfos kudarccal végződött: bárhogy próbáltuk Mysterious1 eredményeit reprodukálni, a bemutatott módszerrel nem sikerült életet lehelnünk sem a zseblámpaizzóba, sem a tudomány iránti alázat nevében rendszerbe állított villanymotorba. Mi szúrtunk el valamit, vagy Mysterious1 nem több, mint olcsó népszerűségre törő csaló?

A fizikus szerint képtelenség

Härtlein Károly meggyőződése, hogy az utóbbiról, egyszerű hoaxró van szó. A Budapesti Műszaki Egyetem Fizikai Intézete Demonstrációs Laboratóriumának vezetője az érdeklődő egyetemi kollégák unszolására maga is elvégezte a kísérletet, de neki sem sikerült áramot csiholnia a gyertyákból. " Figyeljék meg, hogy a fickó mindig lenyúl az asztal alá, amikor az izzó felgyullad, vagy kialszik" – mondta Härtlein, aki szerint eleve nem így kell rendesen bemágnesezni egy szöget. Különben is, ha a mágnesesség egyáltalán számítana valamit, a titokzatos Mysterious1 nem lágyvasból készült szöget használt volna, amelyről tudvalevő, hogy rövid időn belül elveszíti mágnesességét.

Härtlein szerint a nézőket megvezethette, hogy a kísérlet címe "candle power" (fényteljesítmény), ami létező fizikai fogalom, mértékegysége a candela. Mysterious1 valószínűleg azért választotta ezt a címet, mert az ilyesminek az interneten nehéz rövid idő alatt utánajárni, és speciális nyelvtudás szükséges hozzá.

A laborvezető elmondta: képtelenség, hogy ilyen módon elektromosságot lehessen előállítani, hiszen a fizika által ismert áramfejlesztési módszerek egyike sem szerepel a kísérletben, így nincs szó indukcióról, elektrosztatikus vagyis dörzselektromosságról és elektrokémiai effektusról. Nem jöhet szóba sem a Peltier-Seebeck néven ismert termoelektromos effektus, sem pedig a piezo-elektromos hatás. Szóval kamu.