Huba
17 °C
33 °C

Tragikus cápapusztulás a bécsi Tenger Házában

2007.05.08. 14:30
A bécsi Tenger Házában hétfőn ünnepélyesen megnyitották Ausztria legnagyobb akváriumát, de az új medencébe költöztetett kilenc cápa közül hat sajnálatos módon néhány óra múltán kimúlt.

A bécsi Tenger Házát, a gyerekek kedvencét, az Esterházy-parkban található úgynevezett Flakturmban nyitották ötven évvel ezelőtt. Bécsben összesen hat ilyen betonmonstrum található (párosával épültek, egymás közelében), melyeket Hitler utasítására légvédelmi célokra emeltek a múlt század negyvenes éveinek elején.

Halálos kábítóinjekció

Berlinben és Hamburgban is építettek ilyen tornyokat, de lakott körzetektől távol, így ezeket a háború után felrobbantották. Minthogy azonban Bécsben a csúf tornyok sűrűn lakott körzetekben épültek, és csak robbantással lehet lerombolni őket, máig a helyükön állnak. Eddig csupán néhányat tudtak közülük hasznosítani, mint például ezt a Mariahilferstrasse melletti Esterházy-parkban állót.

A Tenger Házában összesen több mint 3500 élő állat látható, köztük ezernyi halfajta, óriás- és mérgeskígyók, teknősbékák, szabadon röpködő trópusi madarak és kismajmok egy speciálisan erre a célra kialakított, dúsan zöldellő, többemeletes, falépcsős teremben. A betonmonstrum tetején körkilátó teraszt is kialakítottak, amelyről a látogató az osztrák főváros páratlan panorámájában gyönyörködhet.

Az új akvárium 300 ezer liter térfogatú, és a cápák mellett tengeri teknősbékáknak is helyet ad. A hat elpusztult ragadozó tetemét a bécsi Állatorvosi Egyetemre szállították, hogy a szakemberek megállapítsák, mi okozta pusztulásukat. Azt gyanítják, hogy az átköltöztetés előtt beadott kábítóinjekció okozhatta vesztüket. Három cápa és egy teknősbéka szerencsére minden baj nélkül túlélte a költöztetési akciót, az elpusztult állatokat pedig hamarosan újakkal pótolják.

További akváriumok

A Tenger Házában kedden újabb építési munkálatok kezdődtek. Az év végéig egy újabb akváriumot alakítanak ki itt, amelyben krokodilokat fognak elhelyezni, a negyedik emeleten pedig egy kávézót építenek.