Olivér
4 °C
8 °C

Tragikus cápapusztulás a bécsi Tenger Házában

2007.05.08. 14:30
A bécsi Tenger Házában hétfőn ünnepélyesen megnyitották Ausztria legnagyobb akváriumát, de az új medencébe költöztetett kilenc cápa közül hat sajnálatos módon néhány óra múltán kimúlt.

A bécsi Tenger Házát, a gyerekek kedvencét, az Esterházy-parkban található úgynevezett Flakturmban nyitották ötven évvel ezelőtt. Bécsben összesen hat ilyen betonmonstrum található (párosával épültek, egymás közelében), melyeket Hitler utasítására légvédelmi célokra emeltek a múlt század negyvenes éveinek elején.

Halálos kábítóinjekció

Berlinben és Hamburgban is építettek ilyen tornyokat, de lakott körzetektől távol, így ezeket a háború után felrobbantották. Minthogy azonban Bécsben a csúf tornyok sűrűn lakott körzetekben épültek, és csak robbantással lehet lerombolni őket, máig a helyükön állnak. Eddig csupán néhányat tudtak közülük hasznosítani, mint például ezt a Mariahilferstrasse melletti Esterházy-parkban állót.

A Tenger Házában összesen több mint 3500 élő állat látható, köztük ezernyi halfajta, óriás- és mérgeskígyók, teknősbékák, szabadon röpködő trópusi madarak és kismajmok egy speciálisan erre a célra kialakított, dúsan zöldellő, többemeletes, falépcsős teremben. A betonmonstrum tetején körkilátó teraszt is kialakítottak, amelyről a látogató az osztrák főváros páratlan panorámájában gyönyörködhet.

Az új akvárium 300 ezer liter térfogatú, és a cápák mellett tengeri teknősbékáknak is helyet ad. A hat elpusztult ragadozó tetemét a bécsi Állatorvosi Egyetemre szállították, hogy a szakemberek megállapítsák, mi okozta pusztulásukat. Azt gyanítják, hogy az átköltöztetés előtt beadott kábítóinjekció okozhatta vesztüket. Három cápa és egy teknősbéka szerencsére minden baj nélkül túlélte a költöztetési akciót, az elpusztult állatokat pedig hamarosan újakkal pótolják.

További akváriumok

A Tenger Házában kedden újabb építési munkálatok kezdődtek. Az év végéig egy újabb akváriumot alakítanak ki itt, amelyben krokodilokat fognak elhelyezni, a negyedik emeleten pedig egy kávézót építenek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?