Sétáló cápát találtak Indonéziában

2006.09.20. 10:30
Uszonyain sétáló cápát, színváltó ajakoshalat és még vagy 50 új tengeri fajt fedezett fel egy kutatócsapat Indonézia vizein. A tudósok máris e fajok eltűnésére hívták fel a figyelmet - a fő veszélyforrások a halászat, a környezetszennyezés és a globális felmelegedés.

A nem mindennapi felfedezést egy, a Föld élővilágának megőrzéséért küzdő nonprofit szervezet, a Conservation International (CI) munkatársai jelentették be. A washingtoni központú szervezet az indonéz kormány segítségével vezetett expedíciókat a "Korall Háromszögbe".

Korál együttes

A Pápua-Új Guineát, Fülöp-szigeteket és Salamon-szigeteket magában foglaló régióban található a Föld leggazdagabb vízi élővilága. Körülbelül 1200 hal- és 600 korallfaj él ott - több, mint a tízszer nagyobb területet foglaló ausztráliai Nagy Korallzátonyon. Erre a háromszög különleges helyzete a magyarázat: a régióban mélyebb medencék és sekélyebb vizek egyaránt megtalálhatók. Az évezredek alatt a tengerszint csökkenései során egyes medencék elszigetelődtek, és bennük más-más fajok fejlődtek ki, majd amikor újra megnőtt a tengerszint, ezek a fajok találkoztak, és együtt alakították a terület ökoszisztémáját. A CI csapata Indonézia Pápua tartományának északnyugati részén, a Madárfej-félszigetnek nevezett tájegységen bukkant rá az új fajokra.

Elveszett világ

Mint Roger McManus, az expedíciók egyik vezetője az ABC-nek elmondta, két kisméretű cápafaj lepte meg őket leginkább. A cápák idejük nagy részét a tengerfenéken töltik: melluszonyaikon sétálva közlekednek, miközben kagylókra és rákokra vadásznak. A cápák mellett a kutatók 20 új korall-, 8 rák- és 24 halfajt találtak - ez utóbbiak közül egy ajakoshalféle a legkülönösebb, amelynek hím példánya párzáskor sárga, rózsaszín, kék és zöld árnyalatokat villant fel magán gyors egymásutánban. A kutatók körülbelül 1200, eddig már ismert fajjal is találkoztak, de úgy gondolják, az ismeretlen tengeri fajoknak még csak töredékét találták meg. A Census of Marine Life (CoML) listája - egy 70 nemzet által 10 év alatt összeírt leltár - nagyjából 217 000, tengerben és óceánokban élő fajt tart számon. A CoML programvezetője, Jesse Ausubel szerint a lista csak 2010-re lesz teljes, de még utána is érhetik nagy meglepetések a tudósokat: egyes kutatók szerint a kétmilliót is elérheti az ismeretlen tengeri fajok száma.

Veszélyes vizek

A CI szakemberei a felfedezés bejelentésével együtt felhívták a figyelmet arra, hogy a régió komplex ökoszisztémáját az eddiginél jobban kellene védeni. McManus szerint a környéken alkalmazott dinamitos és cianidos halászat miatt máris kihalás fenyegeti az új fajokat, a partmenti vizek az ipari szennyezést is megsínylik. Emellett a globális felmelegedés és a környezetszennyezés miatt savasabbá váló víz is aggodalomra ad okot: az óceánok felmelegedése és a savtartalom megbontja a kialakult táplálékláncokat, és egész fajokat tüntethet el a Korall Háromszögben is. A kutatók egyre gyakrabban figyelmeztetnek a globális felmelegedés környezeti hatásaira. Múlt héten egy tudóskongresszuson jelentették be, hogy a felmelegedés miatt egyre erősebb hurrikánok alakulnak ki, korábban pedig a Bering-tengernél kutató amerikaiak figyelték meg, hogy a rozmárok, szürkebálnák és egyéb sarki fajok egyre északabbra vonulnak.  • Tippek
  • Bankszámla