Nem is erős a cápaharapás

2009.01.05. 08:17
A cápák harapása gyenge az oroszlánokéhoz képest, és csupán tűhegyes fogaiknak és pofanagyságuknak köszönhetően képesek átharapni áldozatukat - írják amerikai kutatók a Physiological and Biochemical Zoology című szaklapban.

Daniel Huber, a floridai Tampa Egyetem kutatója kollégáival tíz cápafaj állkapcsát vizsgálta, így jutott arra az eredményre, hogy az oroszlánok és a tigrisek állkapcsa messze lekörözi a cápákét, a tengeri ragadozók állkapcsuk szélességének köszönhetően a vizek urai.

Huberék az adatok többségét biomechanikai modellekkel állították elő. Ezenkívül megmérték a kisebb cápák, például a homoki tigriscápa harapását, a nagyobb cápákét pedig úgy tették próbára, hogy elkábították őket, majd elektromosan stimulálták állkapocsizmaikat. A kutatók következtetései szerint a cápák csakis azért képesek gyilkos sebeket okozni, mert nagyon hegyesek a fogaik és széles az állkapcsuk.

"Elemzéseink kimutatták, hogy a nagy testű cápák harapása testméretükhöz képest nem erős, a fejük azonban általában nagyobb" - írták a kutatók. Sokuknak fűrészelő mozgással kell szétmarcangolni zsákmányukat - mondta Huber hozzátéve, hogy az emlősök sokkal hatékonyabb állkapocsizmokat fejlesztettek ki.  • Bérelnék
  • Bankszámla