Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Saját pályájukat tervezik az okos műholdak

2001.07.26. 12:31
A NASA a következő nyáron olyan műholdak fellövését tervezi, amelyek képesek lesznek újratervezni saját küldetésüket. A szoftver, amely lehetővé teszi a műholdnak, hogy saját maga határozza meg, hogyan hajthatja végre feladatát a legsikeresebben, forradalmasíthatja az űrkutatást - állítja Steve Chien, a Jet Propulsion Laboratory mesterséges intelligenciával foglalkozó kutatócsoportjának tagja.
Hagyományosan az űreszköz azt teszi, amire földi irányítói utasítják. A hamarosan elkészülő új szoftverrel felszerelt űrjárművek viszont akár több hónapig is képesek ellenőrzés nélkül dolgozni, és eközben akár lényegesen el is térhetnek az előre meghatározott feladattól, ha váratlan jelenséget észlelnek.

Öntudatos műhold fotózza a Földet

Casper
A következő nyáron fellövésre kerülő műholdhármas (Three Corner Sat) feladata a Föld megfigyelése lesz. Ha a megfigyelésre kijelölt területen valamilyen váratlan esemény, például egy vulkánkitörés adódik, a műhold abbahagyja a számára kijelölt terület pásztázását, és a vulkánkitörést kezdi figyelni, erről továbbít képeket. Még pályáját is módosíthatja, hogy a legjobb felvételekhez jusson. Ha minderre a Földről utasítanák az több órába kerülne, így értékes adatok veszhetnének el.

Változáskövetés növeli az átviteli sebességet

A program, amely egyébként a CASPER nevet kapta (Continuous Activity Scheduling, Planning Execution and Replanning: "folyamatos működés-programozás, tervezés, végrehajtás és újratervezés") arra is képes, hogy a felvételsorozatoknál, ahol egy esemény filmezése közben általában csak egy kis részlet változik, csak a változás adatait továbbítsa, rendkívüli mértékben - akár 100-200-szorosára - növelve ezzel a képtovábbítás sebességét.

Az adatok kiértékelésénél is hasznos

A változás észrevételére való képessége teszi alkalmassá a programot arra is, hogy jelentősen meggyorsítsa a kutatási adatok, például a Hubble űrteleszkóp felvételeinek kiértékelését. A csillagászok ugyanis nemegyszer hónapokat töltenek a valóban fontos információk megkeresésével.