Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

A Cassini elküldte első felvételét a Szaturnuszról

2002.11.02. 17:56
Az amerikai űrszonda elküldte első, 285 millió kilométeres távolságból készült fényképfelvételét tulajdonképpeni úti céljáról, a Szaturnusz óriásbolygóról.
Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA által pénteken közzétett színes felvétel az égitest déli féltekéjét, valamint a fölötte lévő gyűrűrendszert mutatja. A Szaturnusztól balra fenn egy apró pont, azaz a bolygó legnagyobb holdja, a Titán is látható, amely ugyancsak a nemzetközi tudományos kutatási program egyik célobjektuma.

285 millió kilométerről a Szaturnusz
A felvétel még viszonylag "tisztes távolságból", 285 millió kilométerre készült, de ez egyben azt örvendetes tényt is jelzi, hogy a Cassini a hozzákapcsolt európai fejlesztésű Huygens leszálló egységgel - a Naptól távolodva mind sötétebb és hidegebb körülmények közepette is - töretlenül folytatja az útját a Földtől átlagosan 1,2 milliárd kilométerre lévő Szaturnusz felé.

Lendítés a Föld mellett

A Cassini űrszondát 1997. október 15-én a floridai Cape Canaveralról. Két hintamanőver megtétele után indult el a Szaturnusz felé. Két éve haladt el a Jupiter mellett, amelyet ugyancsak lefényképezett, és most már mintegy célegyenesbe érkezett azzal, hogy "látótávolságába" került a Szaturnusz.

Az űrszonda 2004. júliusában érkezik meg az óriásbolygóhoz. Ezt követően az égitest körüli pályára állva kezdi meg magának a Szaturnusznak, valamint gyűrűrendszerének és holdjainak a vizsgálatát.

A vállalkozás legizgalmasabb szakasza várhatóan 2005. január közepén következik el. Ekkor a Huygens szonda leválik a Cassinirol, és célba veszi a Naprendszer egy legtitokzatosabb holdját, a Titánt, amely narancssárga, még a Földénél is sűrűbb légkörbe burkolózik. A tervek szerint a szonda behatol ebbe a "szmogba", és mintegy két és fél órán ereszkedik le a Titán felszínére, közben mér, anyagmintákat gyűjt és fényképez. Ezt követően sima leszállást kísérel meg, és ha ez sikerül a Titán lesz a Hold, a Mars, a Vénusz és az Eros kisbolygó után az ötödik égitest, amelyre ember alkotta szerkezet épségben eljutott.

Őslégkör a Titánon

A Huygens a hold felszínén a remények szerint még néhány percig, de lehet, hogy mintegy fél órán át a 178 fokos hidegben folytatja a Titán titkainak a feltárását, és adatait a Cassinin keresztül juttatja el a Földre. A hold légkörében az uralkodó elem a nitrogén és a metán. Ez az összetétel nagyon hasonlít a Föld őslégkörére, ami azt sugallja: azt sem kizárt, hogy a Titánon létezik az élet valamilyen kezdetleges formája.

A páratlan méretű nemzetközi vállalkozásnak magyar vonatkozása is van: a budapesti Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet (RMKI) szakemberei is hozzájárultak a Cassinin elhelyezett 12 tudományos berendezés közül kettő kifejlesztéséhez, és ennek nyomán a Földre juttatott adatok kiértékelésében magyar szakemberek is részt vehetnek majd.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!