Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Cassini elküldte első felvételét a Szaturnuszról

2002.11.02. 17:56
Az amerikai űrszonda elküldte első, 285 millió kilométeres távolságból készült fényképfelvételét tulajdonképpeni úti céljáról, a Szaturnusz óriásbolygóról.
Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA által pénteken közzétett színes felvétel az égitest déli féltekéjét, valamint a fölötte lévő gyűrűrendszert mutatja. A Szaturnusztól balra fenn egy apró pont, azaz a bolygó legnagyobb holdja, a Titán is látható, amely ugyancsak a nemzetközi tudományos kutatási program egyik célobjektuma.

285 millió kilométerről a Szaturnusz
A felvétel még viszonylag "tisztes távolságból", 285 millió kilométerre készült, de ez egyben azt örvendetes tényt is jelzi, hogy a Cassini a hozzákapcsolt európai fejlesztésű Huygens leszálló egységgel - a Naptól távolodva mind sötétebb és hidegebb körülmények közepette is - töretlenül folytatja az útját a Földtől átlagosan 1,2 milliárd kilométerre lévő Szaturnusz felé.

Lendítés a Föld mellett

A Cassini űrszondát 1997. október 15-én a floridai Cape Canaveralról. Két hintamanőver megtétele után indult el a Szaturnusz felé. Két éve haladt el a Jupiter mellett, amelyet ugyancsak lefényképezett, és most már mintegy célegyenesbe érkezett azzal, hogy "látótávolságába" került a Szaturnusz.

Az űrszonda 2004. júliusában érkezik meg az óriásbolygóhoz. Ezt követően az égitest körüli pályára állva kezdi meg magának a Szaturnusznak, valamint gyűrűrendszerének és holdjainak a vizsgálatát.

A vállalkozás legizgalmasabb szakasza várhatóan 2005. január közepén következik el. Ekkor a Huygens szonda leválik a Cassinirol, és célba veszi a Naprendszer egy legtitokzatosabb holdját, a Titánt, amely narancssárga, még a Földénél is sűrűbb légkörbe burkolózik. A tervek szerint a szonda behatol ebbe a "szmogba", és mintegy két és fél órán ereszkedik le a Titán felszínére, közben mér, anyagmintákat gyűjt és fényképez. Ezt követően sima leszállást kísérel meg, és ha ez sikerül a Titán lesz a Hold, a Mars, a Vénusz és az Eros kisbolygó után az ötödik égitest, amelyre ember alkotta szerkezet épségben eljutott.

Őslégkör a Titánon

A Huygens a hold felszínén a remények szerint még néhány percig, de lehet, hogy mintegy fél órán át a 178 fokos hidegben folytatja a Titán titkainak a feltárását, és adatait a Cassinin keresztül juttatja el a Földre. A hold légkörében az uralkodó elem a nitrogén és a metán. Ez az összetétel nagyon hasonlít a Föld őslégkörére, ami azt sugallja: azt sem kizárt, hogy a Titánon létezik az élet valamilyen kezdetleges formája.

A páratlan méretű nemzetközi vállalkozásnak magyar vonatkozása is van: a budapesti Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet (RMKI) szakemberei is hozzájárultak a Cassinin elhelyezett 12 tudományos berendezés közül kettő kifejlesztéséhez, és ennek nyomán a Földre juttatott adatok kiértékelésében magyar szakemberek is részt vehetnek majd.