Eleonóra
-1 °C
2 °C

A macskaügynökök

2001.11.08. 16:05
Lejárt titkosítású CIA dokumentumokból kiderült, hogy az amerikai hírszerzés a hatvanas években bedrótozott macskákkal kísérletezett, amelyeket Moszkvában vetettek volna be.
Sok mindenre lehet gondolni így elsőre, például: Macskafogó, Macskák és Kutyák, Malacok az űrben, nagyvárosi legenda. Ez azonban nem fikció. A hidegháború kellős legközepén, a CIA fejlesztésért felelős szakosztálya valóban indított egy programot, amely reményeik szerint különleges lehallgatómacskákat eredményezett volna.

A szó több értelmében is beépített állatokat a Kreml parkjaiban vetették volna be. A kutatás kódneve Acoustic Kitty (akusztikus cicus) volt.

Erősáramú korai cyber

Egyiknek sikerül, a másiknak nem
Az élet az nem tudja, mit akar
Victor Marchetti, egykori ügynök elmondta, hogy a program keretei között szörnyű kísérletezés folyt. "Felvágták a macskát. Elemeket és drótokat helyeztek a testébe. A farkát például antennaként használták. Tesztelték és újra tesztelték. Kiderült, hogy a macska simán ott hagyja a melót, ha megéhezik, úgyhogy beépítettek neki egy újabb drótot, hogy ne tegye."

A tizennégy millió dollárt és öt évet felemésztő kémmacskaprogram az első valódi terepgyakorlat során tragikomikus véget ért. A macskaügynök feladata az lett volna, hogy lehallgasson egy beszélgetést egy parkban. A CIA munkatársai jól felszerelt furgonjaik egyikében kivitték a helyszínre, majd szabadon engedték a macskát. A kiberkémállatot pár méterrel arrébb halálra gázolta egy taxi. (Emlékezetes pillanat lehetett ez a furgonban tartózkodók életében.)

Hamis haluzás

"Az évek során elévülhetetlen érdemeket szereztek azok, akik e probléma megoldásán dolgoztak, energiájuk és képzelőtehetségük a tudományos úttörők közé emeli őket." - áll a programot lezáró értékelésben.

Az adófizetők tájékoztatáshoz való jogát garantáló Freedom of Information Act keretében kénytelen-kelletlen kiadott negyven akta között egyébként nagyon sok legalább ilyen érdekes kutatás története található.

Napfényre kerültek például az MKULTRA kódnevű kísérletsorozat részletei. A program célja vallatási célokra alkalmazható drogok felkutatása volt. Ennek során a Pentagon egyik kisérleti nyúlként használt alkalmazottja életét vesztette, miután LSD okozta hallucinációi miatt kivetette magát az ablakon.

Kevésbé tragikus véget ért viszont az URDF-3 nevű kutatás, amelyben egy SG1J fedőnevű paranormális látással rendelkező személyt arra kértek, hogy mesélje el, mit lát Oroszország egy adott pontján. A látó leírását a műholdas fotók később csak részben igazolták vissza - a havat és a medvéket eltalálta...