Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Születő galaxisok 'fényképe' a háttérsugárzásban

2002.05.27. 17:07
A kozmikus mikrohullámú háttérsugárzásban (CMB), melyet az ősrobbanás visszhangjakét tartanak számon, csillagászok felfedezték az első galaxisok csíráit. A megfigyelések nem csak megerősítik az ősrobbanás elméletet, de választ adhatnak arra a kérdésre, hogyan alakultak ki a galaxisok.
A CMB a Big Bang után mintegy 300 ezer évvel egy olyan pillanatot örökített meg, amikor a protonok és elektronok opálos plazmafelhőjéből atomok képződtek. Az univerzum ekkor vált a fény számára átjárhatóvá.

Foltok a háttérsugárzásban

A csillagászok 1992 óta tudják, hogy a mikrohullámú háttérsugárzás nem azonos az ég minden pontján, felbomlik sötétebb és világosabb foltokra, az eredeti plazma alacsonyabb illetve magasabb sűrűségű területeinek megfelelően.

Most a pasadenai California Institute of Technology (Caltech) és a torontói kanadai elméleti asztrofizikai intézet kutatói a chilei Atacama sivatagban elhelyezkedő rádióantennák (Cosmic Background Imager, CBI) segítségével minden korábbinál pontosabban feltérképezték a CBM foltjait.

A legnagyobb foltok méretei megerősíti azokat a korábbi eredményeket, melyek szerint az univerzumot főként a taszító hatást gyakorló "sötét erő" alkotja. Alig öt százalékot tesz ki összesen a normális és a sötét anyag, melyeket a gravitáció tart össze.

De a CBI felbontása elég jó ahhoz, hogy a foltok egészen kis csoportjait is meg lehessen figyelni. A kutatók a világűrben 14 milliárd évig utazó sugárzás hullámhosszának néhány percnyi változását, az eredeti plazma hőmérsékletének ingadozását tízezred kelvin pontossággal ki tudták mutatni.

Galaxiscsírák

"A CBI látja a galaxis-halmazok csíráit" - mondta a New Scientistnek Anthony Readhead, a Caltech kutatója. A csírák a telihold átmérőjének egytizedét teszik ki. De a kutatók meglepetésére a kísérletben a vártnál sokkal több apró foltot mutattak ki. Az a legvalószínűbb magyarázat, hogy a sötétebb foltokat a CMB fotonjainak eltérülése okozza, ahogy a Föld felé tartva galaxis-csoportok forró gázfelhőjén áthaladnak.

Ha ez így van, a foltok mintázata a csillagászoknak a túl távoli, közvetlenül meg nem figyelhető galaxisok elhelyezkedéséről is információval szolgál. Ez egy igen ígéretes, de még csak elméleti szinten működő megfigyelés - mondta Tim Pearson kutató.

De Rafael Rebolo, a spanyol kanári-szigeteki asztrofizikai intézet munkatársa szerint meg kell vizsgálni ezeket az eredményeket. A tudós az angol Cambridge és Manchester egyetemek kutatócsoportjával együttműködve a napokban jelentette be a CMB-n végzett hasonló, de alacsonyabb felbontású megfigyeléseket.

"Feltérképezzünk valamennyi rádióforrást az égbolton, amelyet össze lehet keverni ennél a felbontásnál a mikrohullámú sugárzással. A másik csapat ezt nem végezte el megfelelő alapossággal - vélte Rafael Rebolo.