Valér
4 °C
8 °C

Háztartási robotok, új konzolok, HD televíziók

2005.10.29. 16:31
Kapcsolódó cikkek (1)
Ugyan még 2005 őszét írjuk, ám egyre több 2006-ra vonatkozó prognózis lát napvilágot. Egy, a technológiai ipar összes aspektusát - hardvert, szoftvert, szolgáltatásokat, infrastruktúrát, fogyasztói szokásokat - figyelemmel kísérő amerikai szervezet október 18-án megjelent elemzésében öt trendet emel ki.
A Consumer Electronic Association (CEA) évente teszi közzé a következő év fogyasztói elektronikáját leginkább meghatározó jelenségeket bemutató tanulmányát. Ezúttal a háztartási robotikára, a csúcsminőségben (HD, high definition) rögzíthető tartalomra, a digitális otthoni stúdiókra (digital home studios), az új konzoloktól még interaktívabb játékokra és az egyre innovatívabb televízió-képernyőkre hívják fel a figyelmet. (Külön fejezetben foglalkoznak a piacon nemrég megjelent, jövőnk arculatát valószínűleg szintén átalakító olyan technológiákkal, mint az RFID-chipek, a biometrikus szkennerek, vagy a nanotermékek.)

Házirobotok

A robotikai fejlesztések ugyan még nem érték el az emberi flexibilitást, mozgékonyságot és ügyességet, ám az egyszerű célokat kivitelező speciális gépek hamarosan az otthonok részévé válnak. Körülbelül félmillió amerikai lakásban használnak robot-porszívót és az egyéb, például helyi hálózatokat kontrolláló, frissen mosott ruhákat szortírozó, konyhát felsikáló szerkezetek nemsokára szintén piacra kerülnek. Tömeges elterjedésüket, szerteágazó alkalmazásaikat három tényező gyorsíthatja be: ha viszonylag olcsóbbak, megbízhatóbbak és hatékonyabbak lesznek.

Digitális csúcsminőség, digitális csúcstartalom?

Gyorsan valósággá lesz a csúcsminőségben történő otthoni tartalomrögzítés. A HDTV-rendszerek és a HD-programozás, valamint a DVD utódjának kikiáltott egyik technológia, a kék lézeres lemezek (Blue-ray Disc), a HD DVD és a HD DVR egyre fontosabb piaci tényezővé válnak. Az amerikai háztartások tíz százaléka rendelkezik digitális videó-felvevőkkel (DVR). 2006-ban újabb szolgáltatók színrelépése, azaz a technológia további terjedése várható. A kék lézeres lemezek és a HD DVD egyaránt lehetővé teszik a HD-tartalom rögzítését, szállítását, viszont a két szabvány közötti "háború" gátló hatást válthat ki. A Microsoft például a HD DVD-t támogatja, Bill Gates túlságosan vásárlóellenesnek tartja a Blue-ray másolásvédelmét. Más kérdés, hogy a Microsoft szintén másolásvédelmet fejleszt a HD DVD-khez_ (A Forrester Research piackutató cég szerint máris eldőlt a harc, és a Blue-ray a győztes.) Márpedig a másolásvédelem - akárcsak a világhálóról kívánságunk szerint letölthető videók (video-on-demand) - ugyancsak hátráltatják a HD-tartalomrögzítés fejlődését. Figyelembe véve mindezeket a tényezőket, a CEA mégis fényes jövőt prognosztizál.

A digitális kamerák, audió lejátszók, a hozzájuk szükséges szoftverek, nyomtatók, valamint az egyéb álló- és mozgókép-rögzítő eszközök robbanásszerű terjedése gombamód szaporodó otthoni stúdiókat eredményezett. A "csináld magad" (Do It Yourself, DIY) szellemében magunk készítjük, vágjuk, nyomtatjuk, tároljuk, és tetszés szerint osztjuk meg másokkal a tartalmat. A DIY égisze alatt színre lépő fotósok, filmesek, zenészek és más művészek amellett, hogy egyre nagyobb vásárlóerőt jelentenek, high tech igényeik új számítógépek, perifériák és multimédia-szoftverek fejlesztését is eredményezik.

Új képernyőkön új játékok

A csúcstechnológiai prognózisokban mindig szereplő játékok ezúttal sem hiányoznak a palettáról. A Microsoft, a Sony és a Nintendo következőgenerációs konzoljai valószínűleg jótékony hatást gyakorolnak az iparágra. Előbb-utóbb a digitális otthonok mindent mindennel, kamerákat, online játékokat, PC-nken tárolt fájlokat, stb. összekapcsoló alappilléreivé válnak. Az elemzés szerzői két új trendre is kitérnek: a kábelen, műholdon, szélessávú átvitelt biztosító televízión történő kívánság szerinti (on-demand) szolgáltatásokra, illetve a mobil játékokra.

Az ötödik jelenség, az innovatív megjelenítők piaca exponenciális növekedés előtt áll. Máris rendkívül népszerűek a lapos (plazma, LCD, DLP) képernyők, ráadásul a jobb képminőségű újabb technológiák (SED, OLED) közeljövőbeli elterjedése még tökéletesebbé teszi majdani audiovizuális élményeinket.