Ágnes
-5 °C
2 °C

Robotszárny aranyozott celofánból

2006.07.04. 11:10
Óvatosan kell bánni a hűtőben félretett csirkepörkölttel, nehogy elrepüljön. Kiderült, hogy a celofán piezoelektromos anyag, és csapkodó szárnyakat is lehet készíteni belőle.

Ötven éve köztudott, hogy a fa piezoelektromos anyag, azaz elektromos mezőben kicsit meggörbül, de a tudósok úgy megörültek ennek a felfedezésnek, hogy elfelejtettek további kutatásokat végezni. Így fordulhatott elő, hogy csak most jöttek rá: a fa struktúráját adó cellulóz ugyanígy hajladozik, ha áramot vezetnek bele. A gyógyszerektől a textileken át egészen a papírig számos fontos használati tárgy alapanyaga a cellulóz. Köztük van a celofán, a népszerű csomagolóanyag is.

A ScienceNOW tudományos magazin részletesen leírta, hogy miként lehet életet lehelni a celofánba, de a módszert otthoni barkácseszközökkel lehetetlen utánozni. Először egy vékony aranyréteget kell felvinni a cellofán két oldalára, majd áramot kell vezetni bele. Az egyik oldalt a pozitív, a másikat a negatív csatlakozóra kell kötni. Amikor bekapcsolják az áramforrást a celofán behajlik a pozitív töltésű oldal irányába, és ha elég gyorsan váltogatják a feszültséget, akkor a celofán szárnyként csapkodni kezd. Ehhez a művelethez egyébként nem szükséges drótokat kötni a szárnyakra, mert az érzékenyen reagáló cellulóz akár mikrohullámokkal is mozgásra bírható. Ilyenkor parányi antennák alakítják át a mikrohullámokat egyenárammá.

A kutatómunkát Jaehwan Kim vezette, a dél-koreai Inha egyetem munkatársa. Mire használható fel a mozgó celofán? Az amerikai vegyészek társasága, az American Chemical Society júniusi sajtóközleménye szerint olyan ultrakönnyű repülő robotokat lehetne készíteni, amelyek akár parányi kamerákat, mikrofonokat vagy más érzékelőket is magukkal cipelhetnek. Az új robotszárnyak legfőbb előnye, hogy lebomlanak, könnyen alakíthatóak, és igen erősek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!