Edina
-12 °C
-3 °C

Célegyenesben a Mars Odyssey űrszonda

2001.09.18. 09:05
A földi irányítás utasította a Mars Odyssey amerikai űrszondát, hogy kapcsolja be hajtóműveit és hajtsa végre utolsó pályamódosítását, amely már közvetlenül a vörös bolygóhoz vezeti az űreszközt - közölte hétfőn a kaliforniai Pasadenában lévő központ illetékese.
Az utasítást vasárnap éjjel adták ki, és a jelek szerint a manőver sikerült. Az űrszonda várhatóan október 24-én - közép-európai idő szerint - hajnalban érkezik meg a Marshoz, és megkezdi a bolygó körüli keringését. A Mars Odyssey jelenleg céljától 11 millió, a Földtől pedig 120 millió kilométerre van, de áprilisi indítása óta megnyúlt pályáján mintegy 450 millió kilométert tett meg eddig.

Szerelik a szondát
A kisautó méretű, nem egészen hatméteres fesztávú napelemtáblákkal ellátott, 725 kilogramm tömegű szondával - miután munkapályára állt - 2002 januárjától 2004 júliusáig igyekeznek majd meghatározni a Mars ásványi anyagainak az eloszlását, elsősorban azokét, amelyek kizárólag a víz jelenlétében jöhettek léte. A szonda gammasugarú spektrométerével azt igyekszik kideríteni, hogy mintegy méteres mélységben milyen ásványi anyagok mutathatóak ki. Főként fagyott víz nyomaira vadászik majd.

A Mars Odyssey fontos feladata lesz az is, hogy mérje a vörös bolygót érő kozmikus sugárzást, abból a szempontból is, hogy milyen mértékű sugárterhelésnek lennének kitéve egy leendő Mars-expedíció tagjai.

A Mars Odyssey küldetésének sikere már csak azért is nagyon fontos lenne, mert az amerikai űrkutatás hivatal, a NASA 1999-ben két Mars-szondáját elvesztette, így a mostani missziótól várják a vörös bolygó űrszondás kutatásának az eredményes folytatását.