Sára, Márió
2 °C
6 °C

Üzemanyagcellás nyomtató és fényképezőgép

2005.10.25. 12:17
A japán Canon a digitális fényképezőgépekben és nyomtatókban három éven belül környezetbarát üzemanyagcellákkal helyettesíti a hagyományos akkukat, írja a Yahoo.

A Canon az üzemanyagcella-fejlesztésben a Toshibához, az NEC-hez és a Hitachihoz csatlakozott, amelyek már korábban is foglalkoztak az új generációs elektronikai termékek üzemanyagcellás akkumulátorának kidolgozásával.

Az üzemanyagcella hidrogénből és oxigénből állít elő elektromos áramot. A fejlesztők azt remélik, ez az új megoldás hatékonyan helyettesíti majd a mobiltelefontól a laptopig a legtöbb mobil-eszközben megtalálható lítium-ionos elemeket. Az üzemanyagcella hosszabb készenléti időt ígér, mint a lítium-ionos elemek.

Új technológiákban utazik

A Canon amellett, hogy átveszi az üzemanyagcellás technológiát, újítana is: a korábbi változat helyett, amely az áramhoz szükséges hidrogént metanolból nyeri, olyan rendszert dolgozna ki, ami a hidrogént közvetlenül, újratölthető kazettákból szerzi.

Környezetbarát

A Canon rendszere környezetkímélőbb is lenne a korábbi változatoknál, mivel az a fajta üzemanyagcella, aminek metanolra van szüksége a hidrogénfejlesztéshez, kis mennyiségben káros széndioxidot bocsát ki melléktermékként. Az új elgondolás kizárólag hidrogént használna, ami kizárja a szennyezés lehetőségét.

Három prototípust fejlesztett a tokiói vállalat, az egyik viszonylag nagyméretű, azt nyomtatókban használnák, a másikat digitális kamerákban, a harmadikat, ami a legkisebb (három-négy centiméter), vékonyabb mobileszközökbe illesztenék.