Judit
2 °C
7 °C

Üzenet az űrből

2002.01.09. 09:40
Két kanadai szakértő embereken szeretné kipróbálni idegen civilizációknak szánt üzenetét. Ha az önkéntesek sikeresen dekódolják a bináris jelsorozatot, az üzenetet februárban valóban elküldik.
Yvan Dutil és Stephane Dumas egy olyan kódüzenetet fejlesztettek ki, amely a zaj ellenére értelmezhető marad és egy potenciális válaszüzenet kódrendszerét képezheti. Azon kívül, hogy mit akar a címzett, egy kérdés van csak: értelmezhető-e az üzenet?

A tudósok (hol, ha nem a jó öreg interneten?) közzétették üzenetüket a többi vállalkozó tudós számára, hogy kiderüljön, érthető-e az idegen kód.

Zaj és kövek

"Az emberek már korábban is küldtek üzenetet az űrbe, de nem gondoltak a zajra." - mondta Dutil a New Scientistnek. A kettős azonban kijavította ezt a hibát, kódjuk akkor is értelmezhető, ha különböző interferenciák és arra repülő kövek megsemmisítenék vagy összezagyválnák a jeleket.

Az üzenet egy bináris sorozat, amelyet rádióhullámok vagy lézer útján könnyedén ki lehet lőni más csillagok felé. Önmagán kívül nem tartalmaz egyéb szöveget, így a például a "Tisztelt Űrlény" megszólítást sem.

A bináris számsor képpé alakítható, a kódtörők azonban az eredeti üzenetből kell kiindulniuk, amelyhez a tréfa kedvéért tíz százaléknyi zajt keverték Dumas-ék.

A kód bukása

A civilizációközi kommunikáció nehézségét és érzékenységét mutatja, hogy a Dutil és Dumas első, 1999-ben publikált üzenetében végül olyan hibát találtak, amely telitalálatos zavarótényezők fennforgása esetén végzetesen összezavarta volna idegen naprendszerekben élő felebarátainkat. A jelenlegi javított üzenet azonban reményeik szerint kiállja a próbát.

A kanadai duó tervei szerint sikeres teszt esetén olyan szoftvert fejlesztenek, amely automatikusan dekódolja a válaszüzenetet. Siker esetén az üzenetet 2002 feburárjában egy amerikai vállalat, a Celestis küldi el lézerrel.

Az ideális célpontok
A csillag neve Típusa Távolsága (fényév)
HD178428 G5V 68,3
HD186408 G2V 70,5
HD1900360 G6IV+ 51,8
HD190040 G1V 57,6

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?