Vilhelmina
12 °C
28 °C

Üzenet az űrből

2002.01.09. 09:40
Két kanadai szakértő embereken szeretné kipróbálni idegen civilizációknak szánt üzenetét. Ha az önkéntesek sikeresen dekódolják a bináris jelsorozatot, az üzenetet februárban valóban elküldik.
Yvan Dutil és Stephane Dumas egy olyan kódüzenetet fejlesztettek ki, amely a zaj ellenére értelmezhető marad és egy potenciális válaszüzenet kódrendszerét képezheti. Azon kívül, hogy mit akar a címzett, egy kérdés van csak: értelmezhető-e az üzenet?

A tudósok (hol, ha nem a jó öreg interneten?) közzétették üzenetüket a többi vállalkozó tudós számára, hogy kiderüljön, érthető-e az idegen kód.

Zaj és kövek

"Az emberek már korábban is küldtek üzenetet az űrbe, de nem gondoltak a zajra." - mondta Dutil a New Scientistnek. A kettős azonban kijavította ezt a hibát, kódjuk akkor is értelmezhető, ha különböző interferenciák és arra repülő kövek megsemmisítenék vagy összezagyválnák a jeleket.

Az üzenet egy bináris sorozat, amelyet rádióhullámok vagy lézer útján könnyedén ki lehet lőni más csillagok felé. Önmagán kívül nem tartalmaz egyéb szöveget, így a például a "Tisztelt Űrlény" megszólítást sem.

A bináris számsor képpé alakítható, a kódtörők azonban az eredeti üzenetből kell kiindulniuk, amelyhez a tréfa kedvéért tíz százaléknyi zajt keverték Dumas-ék.

A kód bukása

A civilizációközi kommunikáció nehézségét és érzékenységét mutatja, hogy a Dutil és Dumas első, 1999-ben publikált üzenetében végül olyan hibát találtak, amely telitalálatos zavarótényezők fennforgása esetén végzetesen összezavarta volna idegen naprendszerekben élő felebarátainkat. A jelenlegi javított üzenet azonban reményeik szerint kiállja a próbát.

A kanadai duó tervei szerint sikeres teszt esetén olyan szoftvert fejlesztenek, amely automatikusan dekódolja a válaszüzenetet. Siker esetén az üzenetet 2002 feburárjában egy amerikai vállalat, a Celestis küldi el lézerrel.

Az ideális célpontok
A csillag neve Típusa Távolsága (fényév)
HD178428 G5V 68,3
HD186408 G2V 70,5
HD1900360 G6IV+ 51,8
HD190040 G1V 57,6