Ida
6 °C
9 °C

Rendkívüli a csimpánzok memóriája

2007.12.03. 08:33
Összetett képeket könnyebben megjegyeznek a csimpánzok, mint a felnőtt emberek, mert jobb a fényképmemóriájuk, állítják az emberszabásúakkal kísérletező kutatók.

Japán kutatók tesztelték a csimpánzok memóriáját, és az emberszabásúak sok esetben jobban teljesítettek, mint az emberek. Az eredmények arra utalnak, hogy legközelebbi élő rokonunk intelligenciáját igencsak alábecsülték a tudósok. Eddig sokan azt hitték, hogy az emberi agy minden szempontból fölülmúlja a főemlősi agyat.

Játék számokkal

A kiotói egyetemen dolgozó Tecsuro Macuszava kísérletében három pár csimpánz vett részt. Az anyacsimpánzokat és ötéves utódaikat korábban megtanították egytől kilencig számolni. Ellenfeleik felnőtt egyetemisták voltak. A kísérletben különböző számok villantak fel egy érintésérzékeny kijelzőn, majd a számok helyén üres négyzetek jelentek meg. A tesztalanyoknak emlékezniük kellett arra, hogy a kijelző melyik sarkában milyen számot láttak.

A fiatal csimpánzok nemcsak saját anyjuknál voltak jobbak, de még az egyetemistáknál is. A BBC cikke szerint a tanulók elég lassan adták meg a válaszokat.

Fényképeznek

A második kísérletben a számok felvillanásának és eltűnésének a sebességét megváltoztatták. A csimpánzok gyorsabbak és pontosabbak voltak az embereknél, amikor a számok nagyon rövid ideig voltak láthatók. Az eredmények a kutatók szerint arra utalnak, hogy a csimpánzoknak nagyon jó a fényképmemóriájuk, amellyel összetett mintákat lehet memorizálni egy szempillantás alatt. Fiatal gyermekek is rendelkeznek ilyen képességgel.