Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kína holdbázist szeretne

2002.05.21. 14:36
A kínai holdkutatási program vezetője egy pekingi lapnak adott nyilatkozatában, hosszú távú célnak nevezte a bányászattal foglalkozó bázis felépítését.
Eddig csak az Egyesült Államoknak és az egykori Szovjetuniónak sikerült embert juttatnia az űrbe - az exkluzív klubban azonban nőhet a kommunista nagyhatalmak részaránya, miután Kína 1999-ben indított emberi űrrepülési programja gőzerővel robog a siker felé.

A nemzeti büszkeség és a nemzetközi presztízs fokozását célzó négylépcsős program értelmében 2005-ig megteszi útját az első kínai űrhajós és 2010-ig bezárólag elindítják első holdexpedíciójukat.

Hosszú menetelés, rövid zuhanás

Bár nem a semmiből kellett feltalálniuk az űrhajózást, a kínai űrhivatal már a hordozórakéták kikisérletezése során is kénytelen volt zsebretenni pár kudarcot: 1995 januárjában a Hosszú Menetelés 2E rakéta fedélzetén egy távközlési műholddal röviddel kilövése után felrobbant és megölt egy környéken cseresznyéző hattagú családot. 1996-ban ugyancsak pukkanásban végződött a javított Hosszú Menetelés felbocsátása és nem sokkal később hibás pályára állítottak egy százhúsz millió dolláros műholdat, amely szomorúan énekelve eltűnt a sötétségben.

A sok munka azonban meghozta az eredményt: idén márciusban harmadszor is sikeresen küldték fel - egyelőre üresen - a leendő kínai űrhajós járgányát, a Senzu űrkapszulát.

A China Daily jelentése szerint jelenleg tizenkét asztronauta edz és készül a repülésre és nemzeti hőssé válásra.

Bánya a Holdon

Akut ambícióhiány bizonyosan nem gátolja a kínai űrkutatást. Ouyang Ziyuan, a kínai holdkutatási program vezetője a 2010-es holdraszállással kapcsolatban a következpket mondta a Beijing Morning Postnak: "Hosszú távú célunk, hogy bázist hozzunk létre a Holdon és bányászat útján hasznosítsuk ásványi kincseit az egész emberiség javára."