Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Kína holdbázist szeretne

2002.05.21. 14:36
A kínai holdkutatási program vezetője egy pekingi lapnak adott nyilatkozatában, hosszú távú célnak nevezte a bányászattal foglalkozó bázis felépítését.
Eddig csak az Egyesült Államoknak és az egykori Szovjetuniónak sikerült embert juttatnia az űrbe - az exkluzív klubban azonban nőhet a kommunista nagyhatalmak részaránya, miután Kína 1999-ben indított emberi űrrepülési programja gőzerővel robog a siker felé.

A nemzeti büszkeség és a nemzetközi presztízs fokozását célzó négylépcsős program értelmében 2005-ig megteszi útját az első kínai űrhajós és 2010-ig bezárólag elindítják első holdexpedíciójukat.

Hosszú menetelés, rövid zuhanás

Bár nem a semmiből kellett feltalálniuk az űrhajózást, a kínai űrhivatal már a hordozórakéták kikisérletezése során is kénytelen volt zsebretenni pár kudarcot: 1995 januárjában a Hosszú Menetelés 2E rakéta fedélzetén egy távközlési műholddal röviddel kilövése után felrobbant és megölt egy környéken cseresznyéző hattagú családot. 1996-ban ugyancsak pukkanásban végződött a javított Hosszú Menetelés felbocsátása és nem sokkal később hibás pályára állítottak egy százhúsz millió dolláros műholdat, amely szomorúan énekelve eltűnt a sötétségben.

A sok munka azonban meghozta az eredményt: idén márciusban harmadszor is sikeresen küldték fel - egyelőre üresen - a leendő kínai űrhajós járgányát, a Senzu űrkapszulát.

A China Daily jelentése szerint jelenleg tizenkét asztronauta edz és készül a repülésre és nemzeti hőssé válásra.

Bánya a Holdon

Akut ambícióhiány bizonyosan nem gátolja a kínai űrkutatást. Ouyang Ziyuan, a kínai holdkutatási program vezetője a 2010-es holdraszállással kapcsolatban a következpket mondta a Beijing Morning Postnak: "Hosszú távú célunk, hogy bázist hozzunk létre a Holdon és bányászat útján hasznosítsuk ásványi kincseit az egész emberiség javára."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!