Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Új párducfajt találtak Borneón

2007.03.15. 15:57
A Szumátrán és Borneón élő ködfoltos párduc más fajba tartozik, mint az ázsiai kontinensen élő társai – jelentette be szerdán a nemzetközi természetvédelmi szervezet, a WWF. A felfedezés lendíthet a természetvédők borneói projektjén.

A kontinensen és a szigeteken élő ködfoltos párducokról azt hitték, hogy egy fajba tartoznak, amíg az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet genetikusai a WWF együttműködésével meg nem vizsgálták az állatok génkészletét. A tudósok most azt állítják, két fajról van szó, és a szigeti és a szárazföldi állatok körülbelül egymillió éve külön utakon fejlődtek.

a borneói ködfoltos párduc (Fotó: WWF-Canon / Alain COMPOST)

"Egészen biztos, hogy két fajról beszélhetünk, mintegy negyven különbséget jegyeztünk fel" – fogalmazott a BBC-nek dr. Stephen O'Brien, az intézet munkatársa. Az eltérések a párducok külsejében is megmutatkoznak. A szigeti állatok bundája sötétebb, kisebb foltokkal tarkított, hátukon pedig kettős csík húzódik, a szárazföldi párducok ezzel szemben nagyobb foltokat viselnek, szőrük pedig világos, homokszínű. "Hihetetlen, hogy eddig nem vettük észre ezeket a különbségeket" – mondta O'Brien.

a szárazföldi ködfoltos párduc (Fotó: WWF-Canon / Gerald S. CUBITT)

A párducok eddigi latin neve, a Neofelis nebulosa a szárazföldi ködfoltos párducé marad, Borneón és Szumátrán élő rokona pedig a Neofelis diardi elnevezést kapja. A szigeti párduc egyébként Borneó legnagyobb ragadozója, és most, hogy külön fajként ismerték el, még fontosabb szerepet kaphat a WWF borneói programjában. A Borneó Szíve nevű program a szigeten található egyedülálló ökoszisztéma megőrzését és az ott zajló erdőirtások megszüntetését tűzte ki célul. A szervezet becslései szerint máris csak néhány ezer maradt a szigeti ködfoltos párducból.  • Vennék
  • Bankszámla