Negyven éve szűrőhibás cigarettákat árulnak

2002.03.11. 16:50
Negyven éve árul hibás szűrőjű cigarettákat a Philip Morris dohánycég. A mérgező anyagokkal szennyezett szűrők ügyét a Buffalóban működő Roswell Park rákkutató központ munkatársai leplezték le, a gyártási folyamaton azonban azóta sem változtatott a cég.
A New York államban működő Roswell Park intézet ipari dokumentumokat, amerikai szabványleírásokat, bírósági ítéleteket, kutatási és orvosi adatbankokat fésült át. A kutatás fókuszában a világ legnagyobb dohánygyárának 61 dokumentuma állt. Az eredményeket a Tobacco Control tudományos folyóirat első negyedévi számában közölték.

A Philip Morris minden megvizsgált dokumentuma tartalmazott egy kifejezést (fall-out, körülbelül annyit tesz: kicsapódás), mellyel a vállalat a műanyagszerű cellulóz-acetát szálakat és az aktívszén-szemek rendkívül finom porát írta körül.

Mindkét egészségre ártalmas anyag a cigarettázás folyamán, a szűrőfelület határán képződik. A tanulmány szerzői azt gyanítják, hogy a szűrők hibája a nagy sebességű gyártási folyamat során keletkezik, amikor a gépsor másodpercenként 250 cigarettát készít.

A nyolcvanas évek kezdete óta feljegyzések egész sora mutatja a tesztek részletes eredményeit, hogy nyomon követhessék a fall-out mennyiség alakulását. 1985-ben a Philip Morrisnál egy rutinvizsgálat keretében készült el a 'Revised protocols for filter fibre fall-out and carbon particle fall-out' címet viselő jegyzőkönyv.

A szűrők
A cigarettaszűrők csaknem minden típusa azon az elven alapul, hogy több ezer darab műanyagszerű cellulóz-acetát szálat préselnek össze. A nagysebességű cigarettagyártás során a darabolási felszínen a cellulóz-acetát parányi törmelékei felhalmozódnak. Ez a 'fall out' szennyeződés csaknem minden cigaretta szűrőjén ott van.

A szokásos módon szívva a cigarettát, a dohányos szervezetébe bejuthatnak a törmelék egyes darabjai. A cellulóz darabokon kívül a néhány cigarettatípusnál alkalmazott aktívszenes szűrő törmeléke is bekerülhet a füstbe, annak így együtt a 'harmadik szennyező komponensét' alkotva.

De hasonló eredményeket 1970-es dátummal is találtak, a vizsgálatok pedig 1999-ig folytak. Az egyre mélyebbre ásó szerzők felfedezték 130 különböző szűrőhibás cigarettatípus összehasonlító tesztjeit, köztük olyan ismert márkákkal, mint a Marlboro, Winston és a Benson & Hedges.

Az egyes cigarettatípusokat vizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy az első szippantásnál akár százezer parányi cellulózdarab is lelökődhet a szűrő vágási felületéről. A szénrészecskék méretét ekkor 5 és 120 mikrométer közöttinek mérték.

Már 1957-ben elkészült egy dokumentum a Philip Morrisnál, melyben a "lehetséges egészségi kockázatokról" esik szó. Az iratok ugyan azt mutatják, hogy az eredményeket kutatóknak és a Philip Morris vezetőinek eljuttatták. De semmi nyoma nincs annak, hogy ezeket az eredményeket a nyilvánosság megismerhette volna, vagy hogy a vállalat esetleg lépéseket tett a probléma kiküszöbölésére.

Ennek ellenére a Philip Morris számos szabadalmat jegyeztetett be a cigarettaszűrők egyre fejlettebb változataira. A hibás szűrő a tanulmány szerzői szerint az iparágban széles körben ismert és használt alkotóelem. A szennyeződés így nem korlátozódik egy-egy márkára.

A tanulmány készítői bebizonyították, hogy a Philips Morris kereken 40 éve tud arról, hogy cellulóz és aktívszén fall out szabadul fel a cigaretták elszívása során.

Más dohánycégek is szembesültek már ezzel a hibával. A dohányiparban a reakció rendkívül változatos volt, a szűrők lecserélésének elutasításától egészen a hiba okainak kutatásáig és alternatív technológiák kifejlesztéséig.

A fogyasztókat azonban senki nem értesítette a szűrők okozta kockázatokról. Ahogy arra sincs bizonyíték, hogy létezne a fall out szennyeződést megállító eljárás, amit széles körben alkalmaznának a gyártás során.  • Hírek
  • Személyi kölcsön