Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Negyven éve szűrőhibás cigarettákat árulnak

2002.03.11. 16:50
Negyven éve árul hibás szűrőjű cigarettákat a Philip Morris dohánycég. A mérgező anyagokkal szennyezett szűrők ügyét a Buffalóban működő Roswell Park rákkutató központ munkatársai leplezték le, a gyártási folyamaton azonban azóta sem változtatott a cég.
A New York államban működő Roswell Park intézet ipari dokumentumokat, amerikai szabványleírásokat, bírósági ítéleteket, kutatási és orvosi adatbankokat fésült át. A kutatás fókuszában a világ legnagyobb dohánygyárának 61 dokumentuma állt. Az eredményeket a Tobacco Control tudományos folyóirat első negyedévi számában közölték.

A Philip Morris minden megvizsgált dokumentuma tartalmazott egy kifejezést (fall-out, körülbelül annyit tesz: kicsapódás), mellyel a vállalat a műanyagszerű cellulóz-acetát szálakat és az aktívszén-szemek rendkívül finom porát írta körül.

Mindkét egészségre ártalmas anyag a cigarettázás folyamán, a szűrőfelület határán képződik. A tanulmány szerzői azt gyanítják, hogy a szűrők hibája a nagy sebességű gyártási folyamat során keletkezik, amikor a gépsor másodpercenként 250 cigarettát készít.

A nyolcvanas évek kezdete óta feljegyzések egész sora mutatja a tesztek részletes eredményeit, hogy nyomon követhessék a fall-out mennyiség alakulását. 1985-ben a Philip Morrisnál egy rutinvizsgálat keretében készült el a 'Revised protocols for filter fibre fall-out and carbon particle fall-out' címet viselő jegyzőkönyv.

A szűrők
A cigarettaszűrők csaknem minden típusa azon az elven alapul, hogy több ezer darab műanyagszerű cellulóz-acetát szálat préselnek össze. A nagysebességű cigarettagyártás során a darabolási felszínen a cellulóz-acetát parányi törmelékei felhalmozódnak. Ez a 'fall out' szennyeződés csaknem minden cigaretta szűrőjén ott van.

A szokásos módon szívva a cigarettát, a dohányos szervezetébe bejuthatnak a törmelék egyes darabjai. A cellulóz darabokon kívül a néhány cigarettatípusnál alkalmazott aktívszenes szűrő törmeléke is bekerülhet a füstbe, annak így együtt a 'harmadik szennyező komponensét' alkotva.

De hasonló eredményeket 1970-es dátummal is találtak, a vizsgálatok pedig 1999-ig folytak. Az egyre mélyebbre ásó szerzők felfedezték 130 különböző szűrőhibás cigarettatípus összehasonlító tesztjeit, köztük olyan ismert márkákkal, mint a Marlboro, Winston és a Benson & Hedges.

Az egyes cigarettatípusokat vizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy az első szippantásnál akár százezer parányi cellulózdarab is lelökődhet a szűrő vágási felületéről. A szénrészecskék méretét ekkor 5 és 120 mikrométer közöttinek mérték.

Már 1957-ben elkészült egy dokumentum a Philip Morrisnál, melyben a "lehetséges egészségi kockázatokról" esik szó. Az iratok ugyan azt mutatják, hogy az eredményeket kutatóknak és a Philip Morris vezetőinek eljuttatták. De semmi nyoma nincs annak, hogy ezeket az eredményeket a nyilvánosság megismerhette volna, vagy hogy a vállalat esetleg lépéseket tett a probléma kiküszöbölésére.

Ennek ellenére a Philip Morris számos szabadalmat jegyeztetett be a cigarettaszűrők egyre fejlettebb változataira. A hibás szűrő a tanulmány szerzői szerint az iparágban széles körben ismert és használt alkotóelem. A szennyeződés így nem korlátozódik egy-egy márkára.

A tanulmány készítői bebizonyították, hogy a Philips Morris kereken 40 éve tud arról, hogy cellulóz és aktívszén fall out szabadul fel a cigaretták elszívása során.

Más dohánycégek is szembesültek már ezzel a hibával. A dohányiparban a reakció rendkívül változatos volt, a szűrők lecserélésének elutasításától egészen a hiba okainak kutatásáig és alternatív technológiák kifejlesztéséig.

A fogyasztókat azonban senki nem értesítette a szűrők okozta kockázatokról. Ahogy arra sincs bizonyíték, hogy létezne a fall out szennyeződést megállító eljárás, amit széles körben alkalmaznának a gyártás során.