Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Csak propaganda a klónbébi híre

2002.12.27. 11:17
Egy francia genetikus szerint egyáltalán nem támasztja alá semmiféle bizonyíték a raeliánus szekta bejelentését, miszerint klónozott bébi született. Addig, amíg nincs bizonyíték, puszta propagandáról van szó - mondta pénteken Axel Kahn az Europe 1 francia rádióállomásnak nyilatkozva.
A tudós szerint, akit az AFP idézett, el kellene készíteni az állítólag klónozott újszülött genetikai térképét, majd annak a személynek a genetikai térképét, akinek a kisded állítólag a klónja, s ha a kettő azonos, az bizonyíték. A géntechnika mindezidáig nem működött sem a majomnál, sem az embernél - szögezte le a kutató, kétségeinek hangot adva afelől, hogy a raeliánus szektának ez elsőként sikerült.

Újabb fikciók

Kahn szerint a raeliánusok egy éve arra építik kommunikációjukat, hogy - akárcsak hitük szerinti teremtőik - ők is képesek elérni a halhatatlanságot a klónozás tudományának birtoklásával. Meglehet, hogy ezúttal is a tőlük megszokott képzelgések egyikével van dolgunk- mondta a francia orvos.

Péntekre ígértek bemutatót

A Raeliánus szekta által emberklónozásra létrehozott Clonaid cég vezetője, Brigitte Boisselier csütörtökön jelentette be, hogy klónozott bébi jött a világra. "A kislány csütörtökön, császármetszéssel született" - mondta az AFP-nek telefonon Miamiból a francia biokémikusnő. Ezen kívül csak annyit árult el, hogy a szülés "nagyon jól ment", de jelezte: pénteken nyilvános bemutatót tart Florida államban.

Boisselier már november végén beharangozta, hogy egy amerikai nő, aki klónozott magzatot hord a szíve alatt, hamarosan szülni fog. Ha a születés független forrásból is megerősítést nyer, akkor ez az első gyermek, akit klónozással nyertek, és akinek születése a nyilvánosság előtt ismertté vált.

A Raeliánus szektát, amely 1997-ben Las Vegasban jegyeztette be a Clonaidet, a hívek által Rael néven emlegetett Claude Vorilhon francia újságíró alapította, aki Québecben él. A szekta szerint a klónozás lehetővé teszi az örök emberi életet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!