Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-4 °C
5 °C

Klónvita az Egyesült Államokban

2001.03.29. 14:52
A Bahamákon bejegyzett Clonaid cég valahol az Egyesült Államokban egy titkos laboratóriumban megkezdte a felkészülést az első emberklónozásra. Az illetékes amerikai hatóság azonban figyelmeztette a céget, hogy ehhez szükséges az ő előzetes engedélyük - amelyet viszont valószínűleg nem fognak megadni. A cég egy gazdag amerikai házaspár megbízásából kísérli meg klónozni a 10 hónapos korában meghalt kislányukat.
A washingtoni kongresszusnak az emberklónozás ügyében létrehozott alkalmi vizsgálóbizottsága meghallgatta a Clonaid tudományos igazgatóját, Brigitte Boisseliert, aki egyben New York állam egyetemének kémiaprofesszora. Az igazgatónő elmondta, hogy egy négytagú kutatócsoport - két biológus, egy genetikus és egy orvos - az ő irányítása alatt egy titkos laboratóriumban decemberben kezdte el a felkészülést, és mindaddig folytatják tevékenységüket, amíg az amerikai hatóságok azt törvényesnek tekintik. Az igazgatónő szerint a csoport egyelőre gyakorol: szarvasmarha petesejtjéből távolítják el a sejtmagot. Amint sikerül megalkotni a laboratóriumi útmutatót, a módszert, utána "hamarosan" alkalmazni fogják a halott kislány klónozása céljából - mondta.

A Clonaid cég megkezdte a felkészülést az első emberklónozásra
Az AFP tudósítása szerint azonban egyáltalán nem biztos, hogy az amerikai egészségügyi hatóságok (FDA) engedik nekik végigcsinálni a folyamatot. Az FDA levélben figyelmeztette a Clonaidet, hogy emberklónozáshoz szükséges az ő előzetes engedélyük. Felszólítják a céget az engedély kérésére, de rögtön nyíltan utalnak is arra, hogy a jelen helyzetben - mivel "még számos nyitott biztonsági kérdés van" ezzel kapcsolatban - a kérelmet el fogják utasítani.

Arra a kérdésre, hogy kér-e majd engedélyt, Boisselier azt válaszolta: erről még beszélnie kell ügyvédjével. Az AFP szerint az FDA figyelmeztetése látszólag nem hozta őt zavarba, és kijelentette, hogy ügye érdekében hajlandó elmenni akár a legfelsőbb bíróságig is.

Az igazgató tagja az 1975-ben megalakult raelista szektának, amelynek alapítója Claude Vorilhon francia újságíró volt. A szektának saját bevallásuk szerint szerte a világon 55 ezer tagja van. Azt vallják, hogy a földi életet repülő csészealjakon érkező földön kívüli lények hozták létre 25 ezer évvel ezelőtt, és az ember is klónozással jött létre. Vorilhon a kanadai Québecben él. Azt terjeszti magáról, hogy ő Rael próféta, Mózes, Jézus és Mohamed leszármazottja, és szerinte a klónozással az emberiség megfejtheti az örök élet titkát.

A Reuters jelentése szerint a washingtoni kongresszus több képviselője is úgy nyilatkozott szerdán, hogy kezdeményezni fogják az emberklónozás betiltását, mert egyes tudósok szerint fennáll a veszélye annak, hogy az ezzel a módszerrel születő gyermekek fogyatékosok lesznek. Ennek előzménye, hogy két szakembercsoport is bejelentette: rohamléptekkel haladnak előre azzal a tervvel, hogy gyermektelen házaspárok számára gyermekeket klónoznak. A bejelentés heves bírálatokat váltott ki az Egyesült Államokban.  • Vennék
  • Hírek