Szén-dioxid-rekord a Föld légkörében

2005.11.28. 12:00
Egy svájci kutatás szerint a globális felmelegedésért is felelős anyag, a légkörben található szén-dioxid-gáz mennyisége hatszázötvenezer év óta most áll a legmagasabb szinten, írja a Nature.com.

Az üvegházhatásért felelős gázok mennyiségét a déli-sarki jégtakaró mély rétegében található levegőbuborékokból állapították meg a kutatók. A szén-dioxid az egyik legfontosabb üvegházhatású gáz, amelynek légköri növekedéséért elsősorban az ember felelős. A minta alapján a legutóbbi nyolc jégkorszak légköri szerkezetét ismerték meg, majd megállapították, hogy a mai széndioxid és metán-mennyiség felülmúlja a múltbelieket.

"A légkör szén-dioxid-tartalma kétszázszor gyorsabban nőtt az elmúlt ötven évben, mint azelőtt bármikor" - mondta Thomas Stocker, a Bern Egyetem tanára, az elemzés vezetője.

Az Antarktisz jegét, és a jégben található légbuborékokat az Epica projekt (European Project for Ice Coring in Antarctica) keretében belül vizsgálták. Az Epica célja, hogy a jégmag vizsgálatán keresztül megismerje múltunk éghajlati titkait és következtessen a jövő éghajlatára.

Sok CO2, sok metán

A kutatócsoport a 650 ezer évvel ezelőttől 350 ezer évvel ezelőttig tartó periódus atmoszféráját vizsgálták. Ebben az időszakban egymillió részecskéből 290 volt szén-dioxid-molekula, ma 375 milliomod a térfogatrész. Ugyanez a helyzet a metánnal is, egymilliárd részecskéből akkoriban 600 metánmolekula volt, a mai metánmennyiség több mint 1700.

A kutatásban elemzett jégmag azt mutatta, ha a szén-dioxid-mennyiség ilyen magas marad, a felmelegedés tovább folytatódik. Az ipari kor elégett üzemanyag-mennyisége az üvegházhatásért felelős gázok mennyiségét jóval a természetes szint fölé nyomta a légkörben, amely hőmérsékletemelkedést eredményez, állítja Stocker. "Példa nélkül álló jelenségről van szó" - fogalmaz.

Az idén életbe lépő kiotói klímavédelmi egyezménnyel a résztvevő államok az évtized végére az 1990-es szint alá akarják szorítani a légkörbe jutó szén-dioxid mennyiségét. A megállapodáshoz 141 ország csatlakozott.  • Tippek
  • Árfolyam