Benedek
-4 °C
5 °C

Tengerbe száműznék a szén-dioxidot a Harvard tudósai

2006.08.11. 11:00
A világ szén-dioxid-kibocsátásának megfékezésére már sok ötlet született: a káros vegyületet legtöbben kimerült olajkutak, sóbányák vagy széntelérek mélyére temetnék el, a legnagyobb kiterjedésű és egyben legbiztonságosabb hely azonban az óceánok mélyének üledéke lenne.

Az üledék felszíne alatt több száz méterrel kellően magas nyomás és alacsony hőmérséklet uralkodik ahhoz, hogy a szén-dioxid cseppfolyóssá válhasson, és fagyott formában kristályrácsos hidrátot alkothasson a vízzel, amelyet még egy földrengés sem mozdítana ki a helyéről, mondta Kurt House, a Harvard Egyetem geológusa.

A módszer veszélyei

Az egyetem kutatói szerint a rendelkezésre álló hely hatalmas, írja a NewScientist. Az Egyesült Államok képes lenne több ezer év szén-dioxid-kibocsátását elraktározni nyolcvan négyzetkilométernyi területen, a saját felségvizei alatt.

Az egyetlen problémát az jelentheti, ha az éghajlatváltozás miatt felmelegedő óceánból kiszabaduló szén-dioxid visszatér a légkörbe a szintén az üledék mélyén található metán-hidráttal együtt. Azonban House szerint ehhez legalább öt Celsius-fokkal kéne megemelkednie a víz hőmérsékletének, amely elmondása szerint nem túl valószínű. Ennek ellenére nem tartja jó ötletnek, hogy a szén-dioxidot kitegyék a metán-hidrát hatásainak, ami így könnyen instabillá válhatna.