Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Benzinné alakítják a széndioxidot

2002.08.06. 09:02
A japán Tokushima Industrial Technology Center kutatója, Nakamichi Yamasaki kifejlesztett egy eljárást, mellyel széndioxidból (CO2) és sósavból szénhidrogéneket, például propánt és butánt lehet előállítani.
Amint arról a japán kémikus egy New Jersey államban, Brunwickben tartott konferencián beszámolt, a benzin előállítását célzó eljárást még tovább lehetne javítani. A New Scientist szerint az az első lépés, hogy független laboratóriumoknak is igazolják Yamasaki eredményeit.

Javításra szorul a katalizátor

Mivel a propán három szén- és nyolc hidrogénatom láncából, a bután pedig négy szén- és 10 hidrogénatom láncából épül fel, a benzint alkotó 5 és 12 szénatomot tartalmazó szénhidrogének előállításához még javítani kell a folyamatban használt katalizátor hatásfokán.

A japán kutató a kísérletei során vasport használt katalizátorként, hogy előállítsa a metán, etán, propán és bután molekulákat. Hidrogénforrásként sósav szolgált, melybe 300 fokos hőmérsékleten és a légköri nyomás százszorosán CO2-t vezetett.

Nem növeli az üvegházhatást

"Ez a hőmérséklet és nyomás elég alacsony ahhoz, hogy a reakciót akár hőerőművek hulladékhőjével is táplálni lehessen", jelentette ki Yamasaki. A folyamat további előnye, hogy az erőművekben képződő, üvegházhatást okozó CO2-t újrahasznosítják, és nem lökik ki közvetlenül az atmoszférába.

Más kutatócsoportok is kísérleteket végeztek azzal a céllal, hogy szén és hidrogén elegyítésével szénhidrogéneket hozzanak létre a reakciókamrában. De "metán előállítása csak sokkal magasabb hőmérsékleten volt lehetséges", mondta a New Scientistnek William Siegfried, a Minnesota egyetem kutatója.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!