Piroska
3 °C
4 °C

Dvd-t gyártanának szén-dioxidból

2008.04.14. 13:00
Közelebb került a tudomány ahhoz, hogy a globális felmelegedésért felelős szén-dioxidból hasznos termékeket gyárthassunk, például adattárolót vagy szemüveglencsét. Csak némi fölös energiára lesz szükség.

Klímakutatók szerint most már olyan sok üvegházhatást okozó gázt termelünk, hogy az emberiség legnagyobb igyekezete mellett is biztosan évtizedekig nő majd a Föld átlaghőmérséklete. Ezért sok tudós töri a fejét, hogy miként lehetne a légkörből kivenni a szén-dioxidot. Az egyik legfrissebb ötlet, hogy használjuk alapanyagként különféle műanyagok legyártásához.

Polimer a homokon

Jelenleg fosszilis energiahordozókból gyártják le a hosszú szénláncból álló polimereket, és ebből készülnek a kemény műanyagok. Thomas Müller, az aacheni egyetem kutatója azonban a napokban bejelentette, hogy a légkörbe kibocsátott közel 10 milliárd tonna szén-dioxidot is fel lehetne használni alapanyagként. Müller kutatócsoportja egy katalizátor segítségével állított elő epoxidot és dimetil-karbonátot, amelyek a polikarbonát előállításához kellenek.

Hasonló eredményt ért el Tosijaszu Szakakura japán kutató, aki egy foszfin nevű katalizátor és homok segítségével készített polimereket. A tudós azt nyilatkozta a Scientific American tudományos lapnak, hogy a homok drámaian megnövelte a katalizátor hatását, így több polimert tudott előállítani.

Szén-dioxiddal a szén-dioxid ellen

Ennek az eljárásnak egyetlen mellékterméke van: víz. Mégsem valószínű, hogy egyhamar elterjed, a folyamat ugyanis csak magas hőmérsékleten és nagy nyomáson indul be, magyarán extra energiára van szükség. Ez szén-dioxid megkötésére fordított energia pedig honnan máshonnan jöhetne, mint a szén-dioxidot termelő erőművekből.

Müller rámutatott, hogy a szén-dioxid műanyaggyártásban való felhasználása csak akkor jó megoldás, ha már elegendő tiszta energia áll a rendelkezésünkre, napelemekből vagy szélerőművekből. Tehát ha megvannak a modern energiaforrásaink, elkezdhetünk rendet tenni a sárgolyónkon.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!