Viola
-6 °C
-2 °C

Norvégia tengerbe küldi a széndioxidot

2002.07.12. 08:23
Az üvegházhatást okozó gázok biztonságos kezelését teszteli Norvégia, amikor széndioxidot süllyeszt a tengerbe. A rövidesen sorra kerülő tudományos kísérlet során japán és amerikai kutatók segítségével több mint 5,4 tonnát juttatnak le a színtelen-szagtalan gázból 800 méteres mélységbe a norvég partok mentén - közölte kedden Oslóban a norvég vízkutatási intézet (NIVA).
A környezetszennyezést ellenőrző norvég hivatal (SFT) engedélyével folytatott kísérlettel azt kívánják bizonyítani, hogy lehet széndioxidot ilyen mélységben úgy raktározni, hogy az több száz évig se jusson ki az atmoszférába, idézi az ABC Bjoern Faafenget, a NIVA szóvivőjét.

A kísérlet megoldást hozhat a fosszilis energiahordozók égéstermékeként keletkező - az üvegházhatásért felelős - CO2 okozta problémákra. A széndioxid elég mélyre kerülne ahhoz, hogy savas kémhatása ne legyen hatással a tenger növény- és állatvilágára.

Szennyezett lehet

A környezetvédő szervezeteknek három hetük van arra, hogy vétót emeljenek a projekt ellen. Az aggályok között szerepelhet, hogy az ipari folyamatokból származó CO2 szennyeződéseket is tartalmazhat. Az SFT az engedélyt egyelőre csak a kísérleti projekthez adta meg, nagyobb mennyiségű gáz elvermelése komoly környezeti kihatással lehet.

A Greenpeace máris jelezte, hogy ellenzi az eljárást. Azzal érveltek, hogy a projekt nyomán világszerte felélénkülhet a hulladékként keletkező CO2 tengerekbe pumpálása.

Évszázadokra lent rekedhet

A bergeni Nansen intézet kutatói tavaly megerősítették, hogy a hűvös skandináv tengerek mélye olyan "gáztömör", hogy képes megkötni, semlegesíteni és évszázadokra fogva tartani a CO2-részecskéket.

Norvégiát Európa energetikailag legtisztább országaként emlegetik. Bár az ország Szaúd-Arábia és az Orosz Föderáció utána a világ harmadik legnagyobb olajexportőre, területén nincsen olajtüzelésű erőmű. Az energiaigényt csaknem teljesen vízi erőművekkel és áramimporttal fedezik.

Növelné az olajhozamot

Norvégia két legnagyobb olajcége, a Statoil és a Norsk Hydro már évek óta vizsgálja a széndioxid tengerbe süllyesztésének lehetőségét. Például a tenger alatti olajkutakba pumpálva nemcsak a kitermelés melléktermékeként keletkező gáztól szabadulhatnak meg, de az olajhozamot is növelhetik.

Norvégia keresi a lehetőséget a kiotói egyezményben tett vállalásainak betartására. Az ország az 1990-es szinthez képest csupán egy százalékkal több üvegházhatást okozó gázt akar kibocsátani az egyezmény által kitűzött 2008-2012-es időszakban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!