Bomba kólából és cukorkából

2006.11.07. 10:30
A külföldi videomegosztók hemzsegnek a próbálkozásoktól. Mindenki mentolos cukorkát dobál a diétás kólába, aztán szalad. Kíváncsiak voltunk, mekkora veszély leselkedik az Index olvasóira, úgyhogy elkészítettük a saját kísérletünket. Aztán szaladtunk.

Már ezrek megcsinálták. Van, aki rakétát fabrikált az üdítőbe dobott cukorkából, más átmosatta a cuccal a végbelét (figyeljék a foltot a nadrágon!). Mi elsősorban szkeptikusak vagyunk, ráadás gyávák és Magyarországon élünk, szóval a kísérlet is kisszerű. Viszont őszinte.

A különböző videomegosztókon látható felvételek szerint a Mentos és a diétás kóla együtt veszélyesebb, mint egy dinamitkerítéssel védett olajfinomítóra dobott atombomba. Annak viszonylag kicsi a valószínűsége, hogy termonukleáris fegyverekkel támadjunk benzintartályokra, a Mentos és a kóla viszont könnyedén találkozhat bélrendszerünk valamelyik félreeső zugában. A filmek szerint ilyenkor a kóla az összes létező testnyíláson távozni akar, sajnos sikerrel.

A tudományos háttér

A reakció - amely csakis diétás Colával és Mentossal megy végbe - a közhiedelemmel ellentétben nem kémiai, hanem fizikai típusú. Tehát nem arról van szó, hogy titkos összetevő van a diétás kólában, mint azt az összeesküvés-elméletek hívei hangoztatják. Kár.

A kóla két okból robban ki elementáris erővel a palackból: az egyik, hogy az oldódó Mentos megnöveli a folyadék felületi feszültségét, a másik, hogy a cukorka felületén megnövekszik az úgynevezett nukleációs, vagyis a gócképződést lehetővé tévő helyek száma - itt alakulnak ki a szén-dioxid-buborékok.

Ez oda vezet, hogy a kólában található szén-dioxid nagyobb valószínűséggel válik oldott állapotúból gázállapotúvá, a szökőkút-effektus pedig annak tudható be, hogy mindez nagyon gyorsan megy végbe.

Szóval ha lenyeljük és megisszuk, a seggünkből is ez fröcsköl.

Könnygázon edződött, a lovasrendőrök rohamát átélt kollégánk halált megvető bátorsággal dobálta a cukorkát, és rohangált a bágyadtan bugyogó Sprite elől, hogy végül megmérkőzzön a kólával.

De ha mindez nem elég, extrabónuszként tekintse meg az EepyBird tudósai kóla-Mentos kísérletsorozatának második részét. További jó szórakozást!

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla