Lehel
17 °C
27 °C

Újra megdőlt a szén-dioxid-rekord

2006.03.16. 10:30
Amerikai klímatudósok az eddiginél jelentősen magasabb szén-dioxid-koncentrációt mértek a légkörben. Ezzel újra megdőlt a rekord, a korábbi értékekhez képest most a legmagasabb az üvegházhatást okozó gáz mennyisége.

Az utolsó adatok a légköri szén-dioxid-szintet 381 milliomod térfogatrészben (ppm) állapították meg, ami 100 ppm egységgel nagyobb, mint az ipari forradalom előtti időkben, írja a BBC.

A kutatók szerint 2005-ben minden eddiginél nagyobb ütemben növekedett a széndioxidszint, átlagban 2,6 ppm-mel.

Az Egyesült Államok kormányzati óceanológiai és légköri szervezete, a Noaa a világ különböző pontjairól gyűjtött levegőmintát a vizsgálathoz. Pieter Tans, a Noaa vezető széndioxid-szakértője szerint a legutolsó adatok aggodalomra adnak okot, ugyanis az utóbbi pár évben dupla olyan gyorsan nő az üvegházhatású szén-dioxid-koncentráció a légkörben, mint a harminc évvel ezelőtt. "Semmi jelét nem láttuk a csökkenésnek, épp ellenkezőleg, gyorsuló növekedést tapasztaltunk" - nyilatkozta a BBC-nek.

Sir David King, a brit kormányzat vezető tudományos tanácsadója szerint az új adatok függvényében még sürgetőbb az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése. "Most már 380 ppm felett vagyunk, ez magasabb érték, mint az elmúlt egymillió, sőt talán az elmúlt harminc millió évben barmikor" - fogalmazott.

Mindez miért érdekes?

2005 februárjában életbe lépő Kiotói megállapodás értelmében a több mint száznegyven csatlakozó ország vállalta, hogy 2010-re az 1990-es szint alá szorítja a légkörbe jutó szén-dioxid mennyiségét. Az egyik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó, az Egyesült Államok, nem írta alá a jegyzőkönyvet. Magyarország 6 százalékos csökkentést vállalt, jelenleg 17,8 százalékkal vagyunk a bázisév szintje alatt.

A szén-dioxid a légkörben úgy viselkedik, mint az üveg az üvegházban, átengedi a napsugarakat, de visszatartja a hőt. A fosszilis tüzelőanyagok égetése növeli az atmoszféra szén-dioxid-mennyiségét, és ezzel globális felmelegedést okoz. Klímakutatók emiatt azzal számolnak, hogy a Föld időjárása jelentősen megváltozik, egyre több szélsőséges időjárási eseményre kell számítani.

Az ipari forradalom óta az egész Földön átlagosan 0,6 fokkal emelkedett a hőmérséklet. Magyarországon ennél valamivel nagyobb arányú a felmelegedés, az elmúlt száz évben 0,8-0,9 fokkal lett melegebb. 1800-ban - az iparosodás elindulása előtt - a szén-dioxid szintje 280 ppm volt. Az 1800-as évek végére a szennyezettség mértéke megközelítette 330 ppm értéket. A légkörbe bocsátott szén-dioxid nyolcvan százalékát a fosszilis tüzelőanyag elégetése adja.