Judit
2 °C
7 °C

Könnyű meghűlni a repülőgépen

2002.08.07. 11:13
Kaliforniai kutatók egy tanulmányban azt állítják, hogy a civil légiközlekedésben öt utas közül egy megbetegszik az utazása után. Ez az arány rosszabb is lehet azoknak az esetében, akik több órás távolsági járatokon utaznak.
A kutatók számos lehetséges okra gyanakszanak, az egyik legfontosabb mégis az lehet, hogy a gépeken órákon át egy légtérben utazik nagyszámú ember. A San Francisco-i California Egyetemen (UCSF) dolgozó John Balmes és kollégái a vizsgálataik során ezer utast kérdeztek meg.

A nők könnyebben megfáznak

A kérdőíveket kitöltő személyek 20 százaléka arról számolt be, hogy a repülést követő egy héten belül megfázásos tünetek jelentkeztek nála. A női utasok nagyobb arányban számoltak be meghűlésről, mint a férfiak.

A kutatók eredetileg azt szerették volna kideríteni, hogy a repülőgépeken használt szellőztető rendszerek közül mely típusok esetében hűlnek meg az utasok feltűnően magas számban.

Nem a légkondi a hibás

Ezt nem sikerült kideríteni, mert meglepően alacsony volt az "eredményekben" a különbség a visszaforgatott levegőjű és a friss levegőt is az utastérbe juttató gépek között.

Ez a kutatókat arra engedte következtetni, hogy más tényezők okozhatják a magas megbetegedési arányt. Balmes professzor a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy érzése szerint "teljesen általános az a vélekedés, hogy a repülés növeli a meghűlés és más fertőzések kockázatát, de emiatt a felelősséget nem lehet csak a levegőkeringetésre hárítani."

A visszakeringetett levegőt biztosító gépeken használt szűrők arra készültek, hogy kiszűrjék az esetleg fertőzést okozó részecskéket, és azt a feladatukat alighanem jól is látják el, mondta Balmes.

Az időeltolódás sem tesz jót

Elképzelhető, hogy az első számú kockázati tényező nem más, mint az a tény, hogy emberekkel dugig tömött repülőgépen ülünk. De az sincs kizárva hogy maga az utazás rendíti meg a szervezetet.

Korábban ugynis vizsgálatok azt mutatták ki, hogy az időzónák átszelése és az alvásidő egy részének elvesztése növeli a vírusos fertőzések kockázatát. A professzor szerint ebben a helyzetben az a legjobb adható tanács, hogy minden kézfogás után mossunk kezet és kerüljük az orrunk megérintését.

A felmérésben olyan utasokat vizsgáltak, akik a San Francisco és Denver közötti két órás repülési idejű járatokon utaztak 1999 első felében. Az eredmények alapján a kutatók úgy vélik, hogy a hosszabb időtartamú repülések egészségi kockázata az itt kimutatottnál magasabb is lehet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?