Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Levegővel terjed az ellenállás

2002.04.16. 16:17
Brit tudósok állítása szerint az általuk megvizsgált baktériumok fizikai kontaktus nélkül képesek egymásra átruházni az ellenállóképességet. A mikroorganizmusok így pusztán a levegővel terjedő jelek útján képesek volnának kiküszöbölni az antibiotikumok hatását.
A dorchesteri QinetiQ´s Winfreth Labs kutatócsoportja Richard Heal és Alan Pearson vezetésével kísérletek útján igazolta be a jelenség létezését, és a New Scientist legújabb számában számolnak be az eredményeikről.

Kóliék egymás közt

A kutatók a kísérlet során két petricsészében kólibaktérium tenyészeteket állítottak egymás mellé. A két edény felső peremén 5 milliméter széles szabad nyílást hagytak. Az egyik edénybe a kutatók antibiotikumot tettek, a másikba semmit.

A gyógyszer ellenére így a baktériumok képesek voltak életben maradni, sőt még szaporodtak is. Egy másik kísérleti elrendezésben légmentesen lezárt edényeket alkalmaztak, és akkor az antibiotikum abban a csészében minden mikroorganizmussal végzett.

Levegőben üzennek a bacik?

A brit kutatók azt feltételezik, hogy a baktériumok kémiai anyagok segítségével jeleket küldenek egymásnak, amivel rezisztenssé válnak. Ennek során a baktériumok három külön antibiotikum ellen is ellenállóképességet szereztek.

Ezt követően a kutatók megkísérelték izolálni a levegőből a kémiai hírvivő anyagokat, de ez nem sikerült. A rezisztencia kialakulásának ilyen formája különben a kísérletekben csak igen kis távolságokon működött. A kutatók attól tartanak, hogy a ventillátorok (szellőzőrendszerek) vagy a szél segítségével ezek a kémiai üzenetek nagyobb távolságra is eljuthatnak.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek