Elemér
-1 °C
10 °C

Alkatrészvesztés okozhatta a Columbia tragédiáját

2003.05.06. 22:24
A Columbia katasztrófáját vizsgáló bizottság arra a megállapításra jutott, hogy feltehetően a bal szárny belépő élének fedőlemezeit összeillesztő egyik alkatrész leszakadása okozta a tragédiát. Az alkatrész két nappal a Columbia január 16-i indulása után szakadhatott le.
A Columbia űrsikló katasztrófáját feltehetően a bal szárny belépő élének fedőlemezeit összeillesztő egyik alkatrész leszakadása okozta. Erre jutott a február 1-én történt szerencsétlenség körülményeit vizsgáló bizottság.

Mint Hal Gheman admirális a houstoni Johnson űrközpontban elmondta, a szóban forgó illesztő alkatrész feltételezéseik szerint 81 másodperccel a Columbia január 16-i indulása után sérült meg egy, a külső üzemanyagtartályról leszakadt szigetelőtől.

Két nappal ezután, miközben a Columbia hét űrhajósával az űrben keringett, az amerikai űrparancsnokság radarjai felfedeztek egy kis tárgyat, amint éppen leszakadt az űrsikló testéről. Az alkatrész két és fél napig még a Columbia mellett maradt, majd visszazuhant a Föld légkörébe.

A T-típusú illesztők a hővédő pajzs lemezeit fogták a szárny elülső részén. Az egyik hiánya miatt azonban a hőpajzs abnormálisan felforrósodott és ez okozta a Columbia felrobbanását és széthullását a visszatéréskor.