Aliz
6 °C
14 °C

Golyóálló űrszonda ered az üstökösök nyomába

2002.01.10. 18:59
Az üstökösök közelébe merészkedő űrszondákat komolyan fenyegeti a záporozó törmelék. Emiatt az idén nyáron induló újfajta szondához a kutatók egyfajta golyóálló mellényt fejlesztettek ki. A Contour két üstököst közelít meg, az oda vezető úton pedig egyedülálló módon takarékoskodik az energiával.
Az üstökösök a naprendszer legidősebb égitestjei közé tartoznak. A csillagászok rajtuk keresztül szeretnék megtudni, miből állt egykor a csillagokat alkotó ősanyag. De a Nap és a bolygók kialakulása idejéből származó repülő maradványok látszólag védeni igyekeznek titkaikat a tudományos szondák elől.

Porszemek géppuskatüze fogadja a szondát

Contour
Hiszen minden objektum, ami az üstökösök közelébe merészkedik, azzal a veszéllyel szembesül, hogy széttépi a gyakran 100 ezer kilométer hosszú porfelhő. A porszemek egy sugárhajtású gép sebességének százszorosával ütközve egy gépfegyvergolyó rombolóerejével bírnak.

Szonda kevlármellényben

Most amerikai kutatók golyóálló mellényhez hasonlítható páncélt fejlesztetteki ki az űrszondáik számára. A porbombázás ellen védő burkolat hétrétegű kevlárból áll. Az acélnál ötször keményebb műanyag szálból a rétegek a védőmellények esetében is különleges szövéssel készülnek.

Az újszerű páncélt alső alkalommal a NASA nyáron induló, Contour nevet viselő üstökösszondáján próbálják ki. A szerkezet küldetése szerint 100 kilométerre megközelíti az Encke és a Schwassmann-Wachmann 3 üstökösök magját, és nagyfelbontású felvételeket készít róluk.

Vakrepülés

A kereken 150 millió dollárba kerülő misszió alatt a megközelítő repülés során a világon elsőként fogják elektronikus "téli álomban" tartani a szondát. Teljesen kikapcsolt állapotban, vakon repül majd a világűrben, hogy takarékoskodjon az energiával.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?