Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Golyóálló űrszonda ered az üstökösök nyomába

2002.01.10. 18:59
Az üstökösök közelébe merészkedő űrszondákat komolyan fenyegeti a záporozó törmelék. Emiatt az idén nyáron induló újfajta szondához a kutatók egyfajta golyóálló mellényt fejlesztettek ki. A Contour két üstököst közelít meg, az oda vezető úton pedig egyedülálló módon takarékoskodik az energiával.
Az üstökösök a naprendszer legidősebb égitestjei közé tartoznak. A csillagászok rajtuk keresztül szeretnék megtudni, miből állt egykor a csillagokat alkotó ősanyag. De a Nap és a bolygók kialakulása idejéből származó repülő maradványok látszólag védeni igyekeznek titkaikat a tudományos szondák elől.

Porszemek géppuskatüze fogadja a szondát

Contour
Hiszen minden objektum, ami az üstökösök közelébe merészkedik, azzal a veszéllyel szembesül, hogy széttépi a gyakran 100 ezer kilométer hosszú porfelhő. A porszemek egy sugárhajtású gép sebességének százszorosával ütközve egy gépfegyvergolyó rombolóerejével bírnak.

Szonda kevlármellényben

Most amerikai kutatók golyóálló mellényhez hasonlítható páncélt fejlesztetteki ki az űrszondáik számára. A porbombázás ellen védő burkolat hétrétegű kevlárból áll. Az acélnál ötször keményebb műanyag szálból a rétegek a védőmellények esetében is különleges szövéssel készülnek.

Az újszerű páncélt alső alkalommal a NASA nyáron induló, Contour nevet viselő üstökösszondáján próbálják ki. A szerkezet küldetése szerint 100 kilométerre megközelíti az Encke és a Schwassmann-Wachmann 3 üstökösök magját, és nagyfelbontású felvételeket készít róluk.

Vakrepülés

A kereken 150 millió dollárba kerülő misszió alatt a megközelítő repülés során a világon elsőként fogják elektronikus "téli álomban" tartani a szondát. Teljesen kikapcsolt állapotban, vakon repül majd a világűrben, hogy takarékoskodjon az energiával.