Emma
-2 °C
6 °C

A bennszülöttek elutasítják a génterápiát

2002.04.16. 13:52
Az egyik új-zélandi gyógyszergyár a Cook-szigeteken vetné be először a szervezeten belül inzulint termelő génmódosított sertéssejteket. Hiába van azonban sok cukorbeteg a kis országban, a miniszterelnök mégsem kér a kísérletből.
Egyre csökken annak az esélye, hogy a Csendes-óceán déli részén fekvő Cook-szigetek a cukorbetegség géntechnológiai kísérleti terepévé válnak. Az új-zélandi NZ Herald beszámolója szerint ennek elvetéséről egyezett meg Új-Zéland külügyminisztere és két magas rangú egészségügyi tisztségviselője, illetve a Cook-szigetek miniszterelnöke.

Veszélyesebb betegségtől tartanak

"Több laboratóriumi eredményt szeretnénk látni, mielőtt a lakosságunk a kezelés kísérleti alanyaként rendelkezésre áll. A diabétesz reménybeli meggyógyításával szemben felmerül az a félelem, hogy a módszerrel egy újabb, még veszélyesebb megbetegedést váltunk ki" - jelentette ki Robert Woonton, a Cook-szigetek miniszterelnöke.

Mivel Új-Zélandon tilos a genetikailag módosított sejtekből származó inzulinnal kísérleteket végezni, alkalmas helyszínként felmerült a Cook-szigetek bevonása. A Diatranz új-zélandi gyógyszeripari konszern kifejlesztett egy új módszert a cukorbetegség kezelésére. Ennek során sertésekből származó sejtek kerülnek az emberi szervezetbe, és ott inzulint termelnek.

Sertésretrovírusok költözhetnek az emberekbe

Az ilyen típusú kísérleteket Új-Zélandon azért tiltják, mert a sertések vírusokat hordozhatnak, melyeket a kezelt betegek is megkaphatnak. Senki nem tudja pontosan, mit okozhatnak az emberi szervezetben a sertések Pervs néven is emlegetett endogén retrovírusai, kiválthatnak-e például betegségeket vagy sem.

Rarotonga, a Cook-szigetek fő szigete

Woonton miniszterelnök egy interjúban korábban elismerte, hogy a Cook-szigeteken nagyszámú, 2-es típusú (szerzett) diabéteszben szenvedő beteg él. A Diatranz kutatásai azonban elsősorban olyan emberekkel foglalkoztak, akik 1-es típusú, veleszületett cukorbetegségben szenvednek.