Szilárda
0 °C
6 °C

A csajok csak időt akarnak

2001.02.20. 11:36
Kapcsolódó cikkek (1)
Újabb hét, újabb szenzációs felfedezés a nők és férfiak közötti kommunikáció fraktálosan burjánzó mélységeiben: a nők ösztönösen vezetik a frissen megismert férfiakat a beszélgetés elején néhány percig - állítják osztrák kutatók.
Karl Grammer és kollégái a bécsi Ludwig Boltzmann Viselkedéskutató Intézetnél negyvenöt tizen-huszonéves férfit és nőt eresztett össze párosával, hogy első találkozásuk alkalmával mindenféle tudományosan hangzó következtetést vonjon le.

Próba, nem szerencse

A nők még akkor sem viselkedtek visszautasítóan, ha azonnal ellenszenvesnek találták beszélgetőpartnerüket
A kutatók a vizsgálatok eredményeiből megállapították, hogy a nők még akkor sem viselkedtek visszautasítóan, ha azonnal ellenszenvesnek minősítették beszélgetőpartnerüket. Ugyanolyan lendülettel és energiával küldözgették a szexuálisan kihívó jeleket a negligált férfi felé - felpörgetve ezzel figyelmüket -, mintha érdeklődnének iránta.

Grammer úgy látta, a nők ezzel időt nyernek, hogy felmérjék a terepet, hogy néhány perc leforgása alatt kiértékeljék egy lehetséges kapcsolat jövőjét. A professzor szerint erre azért van szükség, mert a nők számára sokkal nagyobb kockázattal jár egy tartós viszony, mint a férfiaknak.

A vizsgált nőnemű egyedek egyetlen esetben mutatkoztak azonnal elutasítónak, ha partnerük túl sokat pofázott.

Mindegyik párt azzal csalták be egy szobába, hogy videoklipeket kell majd értékelniük, majd a vizsgálat vezetője kimentette magát valami triviális ürüggyel - csöng a telefonja, szorít a harisnyája, kifut a tej - és távozott a szobából. A következő tíz percet szigorúan rögzítették egy tükör másik oldaláról.

Gyilkos flört

A kutatók háromféle információ után kutatva vesézték ki a begyűjtött anyagokat. Először arról kérdezték az önkénteseket, hogy osztályozzák beszélgetőpartnerük külsejét a hús vonzásának tekintetében, azaz elmennének-e vele vacsorázni.

Ezután kockáról kockára boncolták a találkozások videoanyagát, a jól bevált, közismert udvarlási gesztusok után kutatva. Nőknél ilyen a haj dobálása, csavargatása, a ruha bizgerálása, ajakbaharapás szolídan, satöbbi. Emellett feljegyezték a visszautasító mozdulatokat is. Végül azt mérték le, a párok mennyit beszéltek egymással.

A nők minden alkalommal a klasszikus pasizós mozdulatokat alkalmazták, amikor egy vadidegennel ültették le őket, és csak néhány perc elteltével lehetett megfigyelni valódi érzelmeiket. Minden beszélgetésnél megfigyelhető volt viszont, hogy végig a nők irányították a férfiakat - a büszke hímek szinte azonnal alárendelt pozícióba kerültek, és igyekeztek követni a nőstények reakcióit.

"Egy férfi viselkedését simán meg lehetett jósolni a nő reakcióiból, de fordítva ez már nem működött", monda Grammer. Egy női fejbiccentésre például a hapsi beszélt tovább lelkesen.