Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-3 °C
3 °C

Környezetbarát cserépfrizsider

2001.03.08. 14:01
Drága, ráadásul gáz vagy elektromosság hiányában teljesen használhatatlan eszköz a kompresszoros hűtőszekrény. Ezért az afrikai vidéki lakosság körében nem is terjedt el a használata. Egy nigériai feltaláló kifejlesztett egy felettébb egyszerű, de hatékony hűtőrendszert, amellyel Afrika elmaradott vidékein is hűsen és frissen lehet tartani a gyümölcsöket és italokat.
Mohammed Bah Abba nigériai tanár kifejlesztett egy eljárást, amellyel a nagy melegben is meg lehet akadályozni az élelmiszerek megromlását. A fazekas családból származó feltaláló jól tudta hasznosítani az ősei által összegyűjtött tudást.

A korábban víz hűtésére használt afrikai cserépedények működési elvétől megigézve Bah Abba fogott két eltérő átmérőjű hengeres edényt, és egymásba állította őket. A köztük lévő rést nedves homokkal töltötte fel, és gondoskodott arról, hogy ez a réteg teljesen ne száradhasson ki. Így mindkét edény fala folyamatosan kissé nyirkos maradt.

A belső edényt egy nedves ruhával takarta le, az egészet pedig egy száraz, jól szellőző helyen állította fel. Ebben az elrendezésben a homokrétegben elraktározott víz a nagy edény külső falán párolog el, és az elvont párolgási hő a kis edény belsejében több fokkal csökkenti a hőmérsékletet.

A hasonló hűtőrendszer megakadályozza a káros mikroorganizmusok elszaporodását, és a tapasztalatok szerint képes a paradicsomot és a paprikát három hétig, a padlizsánt 27 napig frissen tartani.

Bah Abba ötletét a vállalkozói szellem Rolex-díjával tüntették ki, és a találmány azóta igen sikeresnek bizonyult. Kereken 12 ezer darab készült már a cserép a cserépben rendszerű hűtőből, melyet átszámítva mintegy 100 forintért árulnak.

Nigéria Jigava tartományában a feltaláló becslései szerint már a családok háromnegyede használja. Hamarosan Nigéria szomszédos tartományaiba is megindul a szállítás.  • Vennék
  • Hírek