Valér
-2 °C
0 °C

Többszáz angol gyerek halálát okozhatta Csernobil

2002.06.28. 14:32
Egy brit statisztikus kimutatta, hogy a csernobili atombaleset utáni években Angliában és Walesben jelentősen megnőtt a születési rendellenességek és a csecsemőhalálozások száma. Egy sugárbiológus szerint lehet összefüggés a katasztrófa és a problémák elszaporodása között, és további vizsgálatokra lenne szükség a témakörben.
Mikor 1986 áprilisában felrobbant a csernobili atomerőmű egyik blokkja, a radioaktív sugárzás egész Európára hatással lehetett. A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy egészségre ártalmas mértékű sugárzás csak Ukrajnában, Belorussziában és Oroszországban érhette az embereket. Ennek ellenére Németországban, Görögországban, Skóciában és Walesben is folytak már olyan kutatások, melyek eredményei arra utaltak, hogy összefüggés lehet a baleset és a gyermekkori leukémiás esetek számának növekedése között.

Születési rendellenességek és gyermekhalálozás

John Urquhart, az északkelet-angliai Newcastle-upon-Tyneban élő statisztikus vizsgálatai során a csecsemőhalálozás és a születési rendellenességek számának megemelkedését vette észre Angliában és Walesben a Csernobil utáni három évben - írta a New Scientist. Úgy becsüli, hogy 1986 és 89 között az átlagnál legalább kétszázzal több gyerek halt meg az első születésnapja előtt.

Ezekben az években az átlagnál hatszázzal több gyerek született Down-kórral, nyitott gerinccel, farkastorokkal vagy más születési rendellenességgel. Erre az egyik lehetséges magyarázat az, hogy a sugárzás károsította a gyermekek vagy a szüleik immunrendszerét, így szervezetük kevésbé volt védett egyes vírusok ellen. Az eredményeket Urquhart múlt hétvégén ismertette egy dublini konferencián.

Meggyőző adatok

Urquhart az 1983 és 1992 között születési rendellenességgel világra jött gyerekek adatait vizsgálta. A 80,000 esetből az 1986 és 89 közötti emelkedés Anglia tizenöt egészségügyi körzetéből mindössze ötre koncentrálódott. A gyermekhalálozási arány növekedése ebből az öt körzetből négyben volt tapasztalható. Annak esélye, hogy az átfedés pusztán a véletlen műve, a statisztikus szerint egy a kétszázhoz.

Urquhart arra nem tudott magyarázatot adni, hogy miért éppen ezek a területek az érintettek. De hangsúlyozta, hogy a brit emberek által elszenvedett sugárzás legalább 40 százaléka lehetett az ukránokat ért sugárzásnak. Úgy vélte, a viszonylag magas dózis oka részben Nagy-Britannia esős időjárásában keresendő. Philip Day, a manchesteri egyetem sugárbiológusa szerint az adatok meggyőzőnek tűnnek, és szükséges lenne további kutatásokat folytatni a témakörben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!