Alfréd
-2 °C
2 °C

Műholddal figyelik a veszélyeztetett teknősök utazását

2006.08.08. 15:15
Műholdas nyomkövetéssel figyelik a kihalófélben lévő cserepesteknősök vándorlását az Indiai-óceánon.

Az orvhalászat és az élőhely pusztulása mára kritikus veszélybe sodorta a cserepesteknősöket. Ez az alfaj (Eretmochelys imbricata) mindhárom óceánban honos, mindenevő, hossza pedig a 80-90 centimétert is elérheti. Más tengeri teknősökhöz hasonlóan, csak akkor hagyja el a tengert, amikor lerakja a tojásait. Ilyenkor, egy-egy időszakban nyolcszor is visszatér ugyanarra a partszakaszra.

A Londoni Állattani Társaság kutatói azt remélik, hogy a teknősök pihenőhelyének megismerése elősegíti majd a környezetvédelmi törekvéseket. Honlapjukon bárki nyomon követheti majd a teknősök indiai-óceáni vándorútját.


Cserepesteknős a víz alatt

Rejtélyes vándorlás

A társaság három éve folytat tengeri teknősökkel foglalkozó kutatásokat a Mozambik elzárt részein található fészkek védelme érdekében, melyek gyakran esnek fosztogatók áldozatául, mivel a tojások ínyencségnek számítanak, a teknőspáncélért pedig jó pénzért árusítják. Mindezek ellenére a társaság helyi csoportja sikeresen regisztrált és védett meg háromszáz cserepes- és zöldteknős-fészket.

A projekt következő lépéseként csúcstechnikájú műholdas nyomkövetőket készülnek elhelyezni két-három nőstény páncéljára, hogy kinyomozzák, merre vándorolnak a teknősök, miután elhagyják a szigeteket.

Lábból vett bőrminta

"Ez egy súlyosan veszélyeztetett faj, nagyon kevés egyeddel, ezért kötelességünk a tőlünk telhető legjobb módon megkísérelni a fészkek védelmét" - nyilatkozta Alison Shaw, a társaság vízi természetvédelemért felelős igazgatója a BBC-nek. "Ha sikerül megértenünk a populációk működését, képesek leszünk egyedi védelmi stratégiákat kidolgozni az egyes régiókra" - fogalmazott.

A kutatás önálló részeként a tudósok genetikai vizsgálat céljára bőrmintákat vesznek a teknősök mellső végtagjáról. Reményeik szerint sikerül jobban megérteniük az egyes populációk és a vándorlások útvonalai közti összefüggést.