Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csiga vagy kullancs volt a kocsányos szemű őslény?

2005.08.19. 11:15
Egy különös, 525 millió éves lelet zavarta meg a tudósokat - a lény eddig úgy tűnik, egyik létező állati csoporthoz sem tartozik. Most azon vitáznak a kutatók, milyen rendszertani kategóriába sorolják.

Az állat a korai kambriumi időszakból származik, amerikai és kínai akadémikusok szerint egy mára kihalt, a puhatestűek törzséhez hasonló egyednek tűnik, más kutatók azonban úgy vélik, hogy az élőlény valami korai ízeltlábú, esetleg kullancsszerű egyed lehet.

Kocsányos szemek

Az 5-10 centi hosszú leletet a kínai Anningban találták, írja a BBC. Az állat lapos testét vízszintes uszonyok keresztezik, a kutatók szerint ezekkel mozgott a tengerfenéken az amúgy fejlett érzékszervekkel rendelkező állat - kocsányon lógó szemei is segítették a tájékozódásban.

Az a baj a Vetustodermis planus nevű lelettel, hogy nincs semmilyen speciális tulajdonsága, vagy feltűnő jellege, amely alapján bármelyik rendszertani csoportba pontosan és kétségek nélkül be lehetne sorolni. Először 1979-ben írták le a Vetustodermist, és a kullancsok csoportjába sorolták. Később azonban több kutató érvelt ez ellen az osztályozás ellen, szerintük inkább ízeltlábú vagy puhatestű állatról van szó.

Csúszós

A legfrissebb tanulmány szerint az élőlény közelebb áll a puhatestűekhez, leginkább azért, mert a csigákéhoz hasonló lapos csúszólába van. Ennek ellenére nem egyértelmű a helyzet. "Az egyedeket speciális karakterjegyek alapján szokás besorolni, és jelenleg egyetlen állatot sem ismerünk amely, a Vetustodermishez hasonló karakterjegyekkel rendelkezik" - nyilatkozta David Bottjer, a Dél-Kalifornia Egyetem professzora, a tanulmány egyik szerzője.

Éppen ezért a tudósok ahelyett, hogy erőszakkal besorolják egy már létező fajba a különös élőlényt, inkább azt tervezik, hogy új csoportként írják le, amely a kambriumi időszakban élte virágkorát, majd eltűnt.

Evolúciós fa

Jonathan Todd, a londoni természettudományi múzeum paleontológusa szerint korai lenne egy új csoportot kitalálni a Vetustodermisnek. "Néhány kutató szerint sokkal több törzs volt a kambriumban, és minden egyes alkalommal, amikor érdekes élőlényt találnak, azt gondolják, nyilván új törzsbe tartozik" - nyilatkozta Todd.

Ahelyett, hogy újabb csoportokat kreálnának a lelkes tudósok, Jonathan Todd szerint inkább azt kellene megtalálni, hogy a Vetustodermis melyik magasabb szintű evolúciós csoportba illeszkedik. Vagyis, ha valóban külön rendszertani csoportról van szó, akkor az vajon az ízeltlábúakhoz, vagy a puhatestűekhez csatlakozik-e.