Leonóra, Inez
-3 °C
6 °C

Felfedezték a legkisebb csikóhalat

2003.05.13. 16:42
Tengerbiológusok felfedezték az eddigi legkisebb csikóhalfajt, amelynek egyes példányai alig másfél centiméter hosszúak. A Hippocampus denise névre keresztelt csikóhalakról korábban azt gondolták, hogy a harminckét ismert faj egyikének a fiatal egyedei.
A H. denise a Csendes-óceán nyugati oldalán található trópusi vizek lakója, ahol 13-90 méteres mélységben él. A korallok környékén élő aprócska hal az álcázás mestere, így valószínűleg kevésbé veszélyeztetett, mint társai.

A szeretet néha öl

A csikóhalak életét leginkább a tengeri turizmus és a halászok fenyegetik: a turisták a preparált csikóhalak megvásárlásával, a halászok pedig a korallok tönkretételével okoznak károkat. "A búvárok és a fotósok halálra szeretik ezeket az állatokat" - mondta a BBC-nek Sara Lourie, a montreali McGill Egyetem munkatársa, az új fajt felfedező csoport tagja. Mindezek ellenére még nem lehet felmérni, hogy milyen egyéb tényezők veszélyeztetik a fajt.

Nem abszolút rekorder

Eddig a legkisebb csikóhal a H. bargibanti volt, amely átlagosan 24 milliméter hosszú. A legkisebb csontoshal a Trimmatom nanus, amely szintén trópusi vizekben él és mindössze egy centiméter hosszú.

A felfedezés részleteiről a Zoological Studies című lap legújabb számában lehet olvasni. A kutatást a Project Seahorse tengeri környezetvédő csoport támogatta.