Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Klónozott csirkék az étlapon

2001.08.22. 09:00
A kaliforniai Origen évente több milliárd klónt hozna létre, hogy egyforma csibékkel lássa el a csirkefarmokat. Így mindenhol azonos növekedési állandóval, hús- és zsíraránnyal rendelkező csirkék nevelkedhetnének. A fenyegető kilátások ellen állatvédő szervezetek tiltakoznak, mert attól tartanak, a nagyüzemi farmokon növekedni fog az elhullott szárnyasok aránya.
A haszonállatok tömeges tenyésztése új dimenziókba léphet, miután amerikai cégek olyan eljárás kidolgozásán dolgoznak, amely lehetővé teszi a csirkék tömeges "klónozását". Amint kitenyésztik vagy genetikai úton létrehozzák a kívánt tulajdonságokkal bíró szárnyast, örökítő anyagát akár több tízezer tojásba is átültethetik, és így futószalagon készülhetnek a másolatok.

Ezt a víziót kívánta megvalósítani az amerikai nemzeti szabványügyi és műszaki intézet (National Institute of Standards and Technology, NIST), amikor a kaliforniai Origen Therapeutics-nak és az Észak-Carolina állambeli Embrexnek 4,7 millió dolláros támogatást ítélt meg.

Ellenálló a betegségekkel szemben?

Ezek az aggodalmak aligha tarják vissza a szárnyasokat ipari méretekben tartó gazdaságokat, melyek egyébként betegségeknek ellenálló, gyorsan növekvő, de kevesebb élelmet fogyasztó állatállományra van szüksége.

A hagyományos klónozási eljárás nem használható a madarak esetében, mert a petéket nem lehet eltávolítani és beültetni. Ehelyett az Origen azon dolgozik, hogy embrionális őssejteket nyerjen ki a már megtermékenyített tojásokból. Az a trükk, hogy a sejteket anélkül tenyésztjük, hogy engednénk őket differenciálódni - mondta Mike Fitzgerald, az Origen munkatársa.

Ezeket a donorsejteket aztán a korábban már bevált eljárások segítségével frissen lerakott, megtermékenyített tojásokba fecskendezik. Az így létrejövő csibe kiméra lesz, vagyis kétféle örökítőanyagot hordozó hibrid.

Valójában a kiméra nem klón, mert a donor és a fogadó szülők génjeit is magában hordozza. De Mike Fitzgerald szerint ennyi is elegendő, hiszen a csirke testének 95 százaléka a donor által adott genetikai információ alapján épül fel.

A szárnyasok között pedig nem is számít, hogy nem 100 százalék az egyezés. A bejegyzés alatt álló szabadalmára tekintettel az Origen nem hajlandó nyilvánosságra hozni, hogy képesek-e előállítani ilyen kimérákat.

A következő kihívás a nagyüzemi előállítás lesz. Ennek megvalósítására az Origen összefogott az Embrexszel, amely óránként 50 ezer tojás génkezelésére képes gépsorokat állít elő.

Az állatvédő szervezetek szerint szörnyű volna, ha a tenyésztők ezen elv alapján nekilátnak a leggyorsabban növekvő szárnyasok gyártásába. Néhány túltenyésztett fajnál már meg lehet figyelni, hogy egyes példányok lebénulnak, mert a csontok fejlődése nem tart lépést az izomzat gyarapodásával.

Emiatt az utolsó, amihez hozzá kellene nyúlniuk, az éppen a növekedés gyorsítása - mondta a Abigail Hall, a brit királyi állatkínzás-ellenes szövetség munkatársa.