Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

A szívgyógyszer csökkenti a csonttörést

2008.07.13. 09:03
A szívelégtelenség kezelésére használatos egyik készítményt, a spironolaktont szedő betegek között lényegesen ritkább a csonttörés, mint a gyógyszerrel nem kezelt szívbetegek csoportjában. A vizsgálat eredményeit a szívgyógyászat vezető folyóirata, az Amerikai Szívgyógyászok Kollégiumának lapja közölte.

Előfordul, hogy valamilyen betegség gyógyítására sikeresen alkalmazott készítmény szedését azért kell abbahagyni, mert mellékhatás lép fel. Most olyan mellékhatásról számolt be a szaksajtó, mely nem hátrányos, hanem igen kedvező eredménnyel jár. A szívelégtelenség tüneteinek, panaszainak javítására világszerte alkalmazzák a spironolaktont, ami igen hatásos vizelethajtó. Állatkísérletes vizsgálatok azt mutatták, hogy ez a gyógyszer javítja az idősödő patkányok csontjának épségét, hatására a csontlágyulás lényegesen csökken.

Az állatkísérletek adatai egy amerikai kutatócsoport vezetőjének, Karl Weber professzornak azt sugallták, hogy érdemes volna ennek a kérdésnek az emberi vonatkozásait is megvizsgálni. Munkacsoportjával összegyűjtötte a Veteránok Egészségügyi Központjában, 1999-2005 között szívelégtelenség miatt kezelt betegek kórtörténetét.

A kutatók 4735 szívelégtelenség diagnózisával kórházi ápolást igénylő beteg részletes adatait elemezték. A vizsgált hat év alatt 167, általában idős személynek volt olyan balesete, melynek következtében valamilyen csonttörést szenvedett. Ezeknek a személyeknek az adatait 668, hasonló korú és nemű ember statisztikájával hasonlították össze, akiknek semmiféle törése nem volt.

A vizsgálat során a gyógyszer szedése mellett figyelembe vettek egyéb tényezőket is: az esetleges korábbi baleseteket, a testsúlyt, vagy a dohányzást. Az eredmények azt mutatták, hogy a spironolakton szedése 40 százalékkal csökkentette a csonttörés kockázatát azokhoz képest, akik ezt a gyógyszert nem szedték.

Weber professzor hangsúlyozta: a betegek száma nem volt elégséges ahhoz, hogy a védőhatást a gyógyszeradag nagysága szerint is tanulmányozzák, de úgy tűnt, hogy a csonttörés már akkor is ritkábban fordult elő, ha a betegek csupán kis adagban szedték a spironolaktont. A kutatók szerint a következő lépés annak vizsgálata lesz, hogy a spironolakton az emberi csontrendszer erősségét, csontsűrűségét milyen módon és mértékben befolyásolja.