Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A fájdalomcsillapító hátráltatja a csontok forradását

2002.06.06. 16:19
"Ideje, hogy közöljük a nyilvánossággal. Pusztán óvatosságból, amíg gyógyulnak a csontok, ideiglenesen mellőzni kellene ezeknek a gyógyszereknek az alkalmazását" - mondta a New Scientistnek Thomas Einhorn, a bostoni egyetem klinikájának ortopéd szakorvosa, aki nem mellékesen egyben az egyik gyanússá vált gyógyszer gyártójának, a Merck gyógyszergyárnak is tanácsadója.
Az aggodalom fókuszában az új generációs, nem szteroid alapú, gyulladásgátló gyógyszerek (NSAID) állnak. Amikor a New Jersey-i egyetemen Patrick O'Connor és munkatársai ezekből az új gyógyszerekből adtak a kísérleti patkányoknak, az állatok törött csontjai nem voltak képesek teljesen összeforrni. A helyzetet súlyosbítja, hogy a rofecoxib és celecoxib hatóanyag-tartalmú gyógyszereket gyakran éppen a csonttöréses betegek fájdalomcsillapítására használják.

A gyógyszergyár cáfol

A rofecoxibot alkalmazó Merck visszautasítja a feltételezést, hogy a gyógyulást gátló hatás embereken is jelentkezne. Utalnak egy tanulmányra, amely gerincműtöttek felépülését vizsgálta, és ahol a rofecoxib alkalmazása semmilyen problémát nem okozott. A másik hatóanyagot kifejlesztő Pharmacia nem reagált a New Scientist megkeresésére.

Az elmúlt 20 év során rendszeresen jelentek meg vizsgálati anyagok az NSAID gyógyszerek szedése esetén romló csontgyógyulási folyamatról. A kérdés kikerült a figyelem középpontjából, mert a régebbi típusú NSAID hatóanyagok, például az ibuprofen és az indomethacin látszólag csak néhány héttel lassítják, de nem blokkolják a gyógyulást.

A patkányok nem gyógyulnak

"Az ibuprofen és az indomethacin patkányokban egy-két héttel lassítja a csont gyógyulását, ami az emberek esetében a folyamat 25-50 százalékos lassításának felel meg" - mondta O'Connor. Viszont a rofecoxibbal kezelt patkányok közül egynél sem sikerült meggyógyulnia a csontnak. A celecoxibot kapó csoportból teljesen egyik állat sem épült fel, de a patkányok mintegy fele valamilyen szinten mutatta a csont regenerációjának jeleit.

A hagyományos NSAID gyógyszerek blokkolják a cox-1 és cox-2 enzimeket. A cox-2 a gyulladások során szerepet kapó, prostaglandin néven ismert hormonszerű anyagok termelődésében játszik katalizáló szerepet, míg a cox-1 a gyulladásos válaszreakciók során nem érintett feladatokat lát el. Mivel az új generációs NSAID-ek szinte kizárólag csak a cox-2-t blokkolják, a korábbi remények szerint csökkenhettek volna a mellékhatások.

Tovább vizsgálják

Most viszont úgy tűnik, hogy a cox-2 esetleg kritikus szerepet kap a csontokat képző őssejtek működésének segítésében és a növekedési faktor szabályzásában. "Ezt a területet alaposabban meg kell vizsgálni. Addig is a gyógyuló csonttöréses betegek inkább kerüljék ezeket a gyógyszereket" - jelentette ki Jeremy Saklatvala, a londoni Kennedy reumatológiai intézet munkatársa.