Antal, Antónia
3 °C
9 °C

A fájdalomcsillapító hátráltatja a csontok forradását

2002.06.06. 16:19
"Ideje, hogy közöljük a nyilvánossággal. Pusztán óvatosságból, amíg gyógyulnak a csontok, ideiglenesen mellőzni kellene ezeknek a gyógyszereknek az alkalmazását" - mondta a New Scientistnek Thomas Einhorn, a bostoni egyetem klinikájának ortopéd szakorvosa, aki nem mellékesen egyben az egyik gyanússá vált gyógyszer gyártójának, a Merck gyógyszergyárnak is tanácsadója.
Az aggodalom fókuszában az új generációs, nem szteroid alapú, gyulladásgátló gyógyszerek (NSAID) állnak. Amikor a New Jersey-i egyetemen Patrick O'Connor és munkatársai ezekből az új gyógyszerekből adtak a kísérleti patkányoknak, az állatok törött csontjai nem voltak képesek teljesen összeforrni. A helyzetet súlyosbítja, hogy a rofecoxib és celecoxib hatóanyag-tartalmú gyógyszereket gyakran éppen a csonttöréses betegek fájdalomcsillapítására használják.

A gyógyszergyár cáfol

A rofecoxibot alkalmazó Merck visszautasítja a feltételezést, hogy a gyógyulást gátló hatás embereken is jelentkezne. Utalnak egy tanulmányra, amely gerincműtöttek felépülését vizsgálta, és ahol a rofecoxib alkalmazása semmilyen problémát nem okozott. A másik hatóanyagot kifejlesztő Pharmacia nem reagált a New Scientist megkeresésére.

Az elmúlt 20 év során rendszeresen jelentek meg vizsgálati anyagok az NSAID gyógyszerek szedése esetén romló csontgyógyulási folyamatról. A kérdés kikerült a figyelem középpontjából, mert a régebbi típusú NSAID hatóanyagok, például az ibuprofen és az indomethacin látszólag csak néhány héttel lassítják, de nem blokkolják a gyógyulást.

A patkányok nem gyógyulnak

"Az ibuprofen és az indomethacin patkányokban egy-két héttel lassítja a csont gyógyulását, ami az emberek esetében a folyamat 25-50 százalékos lassításának felel meg" - mondta O'Connor. Viszont a rofecoxibbal kezelt patkányok közül egynél sem sikerült meggyógyulnia a csontnak. A celecoxibot kapó csoportból teljesen egyik állat sem épült fel, de a patkányok mintegy fele valamilyen szinten mutatta a csont regenerációjának jeleit.

A hagyományos NSAID gyógyszerek blokkolják a cox-1 és cox-2 enzimeket. A cox-2 a gyulladások során szerepet kapó, prostaglandin néven ismert hormonszerű anyagok termelődésében játszik katalizáló szerepet, míg a cox-1 a gyulladásos válaszreakciók során nem érintett feladatokat lát el. Mivel az új generációs NSAID-ek szinte kizárólag csak a cox-2-t blokkolják, a korábbi remények szerint csökkenhettek volna a mellékhatások.

Tovább vizsgálják

Most viszont úgy tűnik, hogy a cox-2 esetleg kritikus szerepet kap a csontokat képző őssejtek működésének segítésében és a növekedési faktor szabályzásában. "Ezt a területet alaposabban meg kell vizsgálni. Addig is a gyógyuló csonttöréses betegek inkább kerüljék ezeket a gyógyszereket" - jelentette ki Jeremy Saklatvala, a londoni Kennedy reumatológiai intézet munkatársa.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!