Folyékony nitrogént fröcsköltek fotósunkra

2007.09.07. 17:25
Néhány hetes felújítás után újra látogatható a Csodák Palotája. Az új, Legyenek illúzióid! című kiállítás az optikai csalódásokra és egyéb szemfényvesztésekre épül, a legnagyobb slágerek a tükörlabirintus és négykerekű kispolski.

A Csodák Palotájában terem őrzi Öveges József nevét. A tévés és rádiós műsoraiban a fizikát fáradhatatlanul népszerűsítő professzor volt az, aki először megálmodta azt az intézményt, ahol a gyerekek játszva tanulhatnak, "megérinthetik a tudományt". A Csodák Palotája nevet is Öveges találta ki, de már nem érhette meg, amikor 1994-ben ezzel a címmel megnyílt az első időszakos kiállítás. A nagy érdeklődés miatt már 1996-ban állandó kiállítása volt az akkor még játszóháznak nevezett központnak, 2005 óta pedig a Millenárison, a célhoz méltó nagyságú térben veszhetnek el a látogatók.

Nézzen csodákat!

Minden évben kérdés, hogy a szervezők milyen újdonságokkal próbálják megnyerni a gyerekeket az olykor brutális képletekkel büntető természettudományos tantárgyaknak. Tavaly az illetékesek kitettek magukért, idén valamivel halványabb az összkép, bár nem várhatunk egy minden évben egy Tesla-transzformátor kaliberű nóvumot.

Tükrök és trükkök

Egyed László igazgató minden idők legrövidebb sajtóeligazítását tartja mondván, az újságírók szépen próbáljanak csak ki mindent, hiszen a Csodák Palotájában a kiállítási tárgyakhoz nyúlni szinte kötelező. Éppen tíz éve már volt egy Illúziók nevű kiállítás a Csodák Palotájában, most újra ez a tematika köszön vissza. Az újdonságok egy része olyan optikai csalódásokra épül, mint a vízesés-illúzió – ezt a kiállítás egy forgó spirállal és egy felhőket ábrázoló képpel szemlélteti: ha mereven bámuljuk a spirált, majd a képre nézünk, a felhők mozogni látszanak.

Az eddig még nem látott szemfényvesztések másik fele tükrökre épül, ezek akár egy vidámparki elvarázsolt kastélyban is lehetnének, ha nem állna mindegyik mellett részletes magyarázó-oktató tábla. A leglátványosabb mind közül a tükörlabirintus, ahol ha nem a lábunk elé nézünk, legalább egyszer biztosan nekimegyünk a falnak, de akad a jobb-balkezességet megfordító tükör is és egy felszeletelt tükör, ami két, egymással szemben ülő ember arcából gyárt vicces mutációkat.

Az újdonságok sora a szögletes kerekű Polski Fiattal véget ér (sajnos ezt nem tudjuk kipróbálni, mert éppen szerelik). Az állandó karbantartás és fejlesztés egyébként meglátszik a palotán: több jól bevált csodát tökéletesítettek, a Hűtlen árnyék fantázianevű installációban szereplő, az árnyékunkat pár másodpercig megőrző fal például új borítást kapott. "Nincs értelme lecserélni azt, amit szeretnek a látogatók csak azért, hogy több legyen az újdonság" – mondja az egyik szervező, és igaza van. Amíg egyforintosokkal gurigázva meg lehet tanulni egy olyan ijesztőnek hangzó valamit, mint a perdületmegmaradás elve, addig egy ilyen produkciónak állandó helye van a palotában.

Csuklóig a nitrogénben

Fokozottan igaz ez azokra a kísérletekre, amiket minden nap bemutatnak az Öveges teremben, így nekünk is. Ezek között is akadnak újdonságok, például a ferdén megálló sörösdoboz (a doboz alján levő kevés víz állítja megfelelő helyre a doboz súlypontját) a lebegő pörgettyű (amit a forgás mellett egy taszítómágnes tart a levegőben), vagy a vízzel teli pohár, amit a rá tapasztott gumilapra kötött madzagnál fogva pörget meg egy Öveges örökében járó srác. A madzag elszakad, a pohár a fotósok méregdrága készülékei felé repül és ripityára törik. A bemutatót tartó férfi igazi profi: szemrebbenés nélkül elmagyarázza, hogy a pohár miért éppen arra repült, így a gyerekek a kis balesetből is tanulhatnak.

Kocka?

Aztán előkerülnek a régi kedvencek, a különböző lufik és a cseppfolyós nitrogén. A nitrogén forráspontja mínusz 196 Celsius-fok, szóval a füstölgő lötty azonnal merevvé fagyaszt egy lufit, viszont az előadónak semmi baja nem lesz, amikor belenyúl. A trükk magyarázata a Leidenfrost-jelenség: az ember kezét azonnal gőzréteg veszi körül, amikor a folyékony nitrogénbe nyúl (bár nem tanácsos sokáig ott tartania). Öveges utódja fröcsköl is egy kevés nitrogént a fotósok felé – ez nem az ő napjuk. De legalább kiderült, hogy a sci-fikben gyakran alkalmazott lefagyasztom-a-fejed-nitrogénnel-aztán-szilánkokra-rúgom-szét kivégzést a gyakorlatban nem lenne olyan könnyű kivitelezni.

Az állandó gyerekzsivaj magáért beszél: a tavalyiaknál kevésbé látványos újdonságokkal nyitó, de eddigi erényeit megőrző Csodák Palotájában még mindig el lehet ütni legalább egy fél vasárnapot. A jegyárak valamelyest drágultak idén – 1200 forint a felnőtt és 890 a gyerek jegy –, de a nitrogénfüstös illúziók így is tartalmasabb szórakozást adnak, mint egy matinévetítés valamelyik plázában.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla