Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A csiripelő piramis titka

2004.12.16. 15:30
Kapcsolódó cikkek (1)
Belga szakemberek szerint a maják szándékosan építettek furcsa visszhangokat produkáló piramisokat, bár valószínűleg nem tudták pontosan milyen hangokat idéznek majd elő.

Nico Declerq és kollégái a Genti Egyetemről megvizsgálták, hogyan verődnek vissza a hanghullámok a Mexikói Cancún közelében a Chicén Itzá maja romjai között álló El Castillo piramis lépcsőiről, írja a Nature.

Egy kaliforniai hangmérnök, David Lubman 1998-ban fedezte fel, hogy ha valaki a lépcsős piramis tövében tapsol, a visszaverődő hang a maja kultúra szent madara, a quetzal hangjához hasonló csipogássá torzul.

Declerqet lenyűgözte a különös visszhang, amikor 2002-ben egy Cancúnban tartott akusztikai konferenciáról Lubmannal és másokkal kirándulást tettek Chicén Itzához.

Csipogás, zuhogás

Kérdéses, hogy a piramis tervezői mennyire tudták, hogy mit csinálnak. Declerq, számításai alapján úgy véli, hogy az építményt szándékosan tervezték olyanra, hogy különös hanghatásokat keltsen, de valószínűleg nem tudták pontosan, mi lesz az eredmény.

Lubman meg volt győződve, hogy az építők szándékosan hozták létre a csirip-effektust. Declerq és kollégái szerint ez nem feltétlenül van így. Elemzésük szerint a visszhang jellege az azt létrehozó hangtól függ: dobok például másmilyen rezonanciát keltenek.

Declerq maga is találkozott egy érdekes visszhang-változattal 2002-ben. Amikor a többi kiránduló elindult felfelé a 24 méter magas lépcsőin, záporozó pulzus-szerű visszangot hallott, mintha eső zuhogna egy vödör vízbe.

Máshol máshogy érzik ugyanazt

A belga mérnök szerint nehéz eldönteni, hogy ez utóbbi vagy a quetzal-hang volt az El Castillo hangmérnökeinek célja.

Declerq csapata kimutatta, hogy a lépcsők magasságából és távolságából következik, hogy akusztikai szűrőként mely frekvenciákat emelnek ki és melyeket nyomnak el. A részletesebb számítások ugyanakkor azt mutatják, hogy a visszahangot összetettebb tényezők befolyásolják, mint a hangforrásban keveredő frekvenciák.

Végső soron gyakorlatilag lehetetlen bebizonyítani, hogy a visszhang-effektus szándékos. Declerq szkeptikus a quetzal-elmélettel kapcsolatban. Mint mondja, más vallások lépcsősorai is különös hanghatásokat keltenek: a sri lankai Kataragamában a Menik Ganga folyóhoz vezető lépcsősor például olyan visszhangot képez, amelyet kacsák gágogásához hasonlítanak.