Ágnes
-1 °C
2 °C

Csótánysofőr vezeti a robotot

2005.06.07. 16:10
Garnet Hertz alumíniumból és ping-pong labdából készített járművet – csótányoknak. Bár az állat kiszámíthatatlannak bizonyult, a feltaláló reméli, hogy a számítástechnika és a biológia végre egymásra talál.
Garnet Hertz, a Kaliforniai Egyetem hallgatója csótányoknak készít járművet - írta meg a Cnet. Az ifjú feltaláló szerint az eszköz megoldást jelenthet a robotikus navigációra. Eddig komoly problémát jelentett, hogy egy robot eljusson az egyik pontból a másikba, a navigációs rendszerek komplexitása sem könnyítette meg a dolgot.

Mint egy robot

#alt# Hertzet olyan tudósok inspirálták, akik szerint a robotok intelligenciája emlékeztet a rovarokéra, abban az értelemben, hogy képesek gyorsan reagálni és alkalmazkodni környezetükhöz. A kísérlethez Hertz egy madagaszkári csótányt használt, a Gromphadorhina portentosát, ami akkorára tud nőni, mint egy egér.

A rovar utaztatására készült jármű háromkerekű, alumíniumszerkezetű, és térdmagasságban ér véget. A tetejére egy ping-pong labdát épített a feltaláló, ami trackballként funkcionál, csak lényegesen könnyebb a hagyományos megoldásnál. A csótány ennek a labdának a tetején ücsörög, ha pedig szalad, a szerkezet elindul arra, amerre a dög menne.

Nehézséget csak a rovar kiszámíthatatlansága okozott. Néha határozottan úgy tűnt, hogy a csótány a mozdulatlanságot élvezte, ilyenkor a kísérlet leállt. Máskor meg azzal szórakozott, hogy a falnak vezette az eszközt, újra és újra.

Hertz egy esszéjében leírta, hogy reményei szerint a projekt majd inspirálja a fejlesztőket, aktívabb lesz a párbeszéd a biológusok és a számítástechnikusok között, melynek eredménye csak kiborgokban mérhető.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft