Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Hosszúfejű japánok lehettek Amerika őslakosai

2002.12.09. 10:36
A korábbi elképzelésekkel szemben Amerika őslakosai mégsem az indiánok lehettek, hanem egy Japánból származó hosszúfejű népcsoport.
A legújabb tudományos feltételezések szerint Amerika őslakosai nem az indiánok voltak, hanem egy Mexikóból elterjedt népcsoport, amelynek első tagjai 13 ezer évvel ezelőtt a mai Japán területéről vándorolhattak be az amerikai kontinensre, annak középső részére.

A legősibb lelet

Erre utal az a 27 darabból álló koponyalelet, amelyet több mint száz évvel ezelőtt találtak a mexikói főváros közelében, de most először végeztek alaposabb vizsgálatot rajta. A radiokarbonos kormeghatározás kimutatta, hogy a mexikóvárosi régészeti múzeumban őrzött csontok az amerikai kontinensről eddig előkerült legősibb emberi maradványok.

Chilében ugyan 14 500 éves használati eszközöket is találtak már, de ott emberi csontokra nem bukkantak a kutatók - olvasható a BBC internetes oldalán.

Csúcsfejek

A legnagyobb meglepetést a koponyák alakja keltette: a két legősibb maradványon egyértelműen kimutatható a hosszúfejűség (dolichocephalia), míg a fiatalabb koponyák sokkal inkább az amerikai őslakosoknak tartott indiánok széles és lapos fejformájához hasonlítanak. Ez viszont azt jelenti, hogy Mexikóban két egymástól teljesen eltérő tulajdonságú népcsoport terjedt el, és közülük valószínűleg a hosszúfejűek jutottak el először Észak-Amerikába.

A koponyákat vizsgáló kutatók szerint a hosszúfejű emberek a csendes-óceániai szigetvilágon keresztül a mai Japán területéről érkezhettek a közép-amerikai területre. Korábban úgy tartották, hogy az észak-amerikai kontinenst elsőként az Ázsiából bevándorolt indiánok hódították meg.