Emőke
-4 °C
9 °C

Halálos komputertomográf-vizsgálatok?

2004.10.04. 15:32
Az USA-ban a gyerekek vizsgálatára is gyakran használt komputertomográf (CT) évente 2500 gyerek halálát okozhatja. A megelőző céllal beszkennelt felnőttek hiroshimai dózist gyűjtenek be.
A felesleges CT-vizsgálatok az USA-ban évente több száz gyermeknél váltanak ki halálos kimenetelű rákbetegséget, állítja David Brenner radiológus-onkológus, a Columbia egyetem professzora. Az onkológus szerint minden harmadik CT-vizsgálatot kiválthatnák más diagnosztikai módszerekkel, illetve ezeket akár teljesen meg lehetne spórolni. teje

A gyerekeken végzett CT vizsgálatok száma 1990. óta jelentősen megnőtt. Akkor a készülékek új generációja az egy perces vizsgálati időtartamot annak töredékére, kereken egy másodpercre csökkentette. A pácienseket viszont lényegesen nagyobb sugárzás éri, mint a hagyományos röntgenvizsgálatoknál, emlékeztet az APA hírügynökség.

Van azért előnye

David Brenner szerint a rák kockázata különösen a gyerekeknél magas, mivel náluk a sugárzás okozta tumornak több ideje van a fejlődésre. Becslései szerint a CT-vizsgálatok évente 2500 gyerek haláláért tehetők felelőssé.

A Nature tudományos lap hasábjain megjelent tanulmányában az amerikai szakértő mégis úgy ítéli, hogy megfelelő alkalmazás esetén a CT-vizsgálat haszna meghaladja az általa okozott kockázatot.

Hirosimai dózis?

Az egész testes CT-vizsgálatok évente ismételve viszont rendkívüli kockázattal járnak. A Radiology szaklapban megjelent tanulmányában David Brenner arról számol be, hogy egy-egy ilyen vizsgálat sugárzási dózisa hasonlít a Hirosimában és Nagaszakiban ledobott atombombák túlélőit ért terheléshez.

Az amerikai vizsgálatok szerint az egész testes CT-vizsgálatra vállalkozó 45 éves személynél a halálos kimenetelű rákbetegség kialakulásának kockázata 0,08 százalék, vagyis 1200 emberből egy ember betegedhet meg.

Évente gyorsítható

Az évente ismételt vizsgálatok a 45 éves páciens teljes élete folyamán 1,9 százalékos kockázattá adódnak, vagyis egy az ötvenhez az esélye, hogy a vizsgálatok miatt rákos lesz, állítja Brenner.

A radiológus professzor ezen kívül emlékeztet arra, hogy az egész testes CT-vizsgálatoknál nincsen szabványosított eljárás. Így óhatatlan, hogy a különböző berendezéseket alkalmazó klinikákon eltérő sugárterhelés érje a betegeket.