Szilárda
-4 °C
3 °C

A gyerekek szemére megy a számítógépezés

2002.03.26. 15:24
Az USA-ban minden negyedik sokat számítógépező gyerek már most mutatja a "computer vision syndrome" (CVS) tüneteit. Erre az eredményre jutottak a Berkeley-i Kalifornia Egyetem kutatói, amikor nyomára jártak a hosszú órákon keresztül számítógépet használó gyerekeknél kialakuló szempanaszoknak.
A Binocular Vision klinika részéről a felmérést irányító Pia Hoenig számára az eredmények egyértelműen mutatják, hogy a hosszas képernyőre meredés elősegíti a gyerekek szemproblémáinak kialakulását. Ez a 37 millió amerikai gyerek mintegy 30 százalékát érintheti.

Rövidlátást is okozhat

A CVS jellemzője a száraz szem, elmosódott látólépesség, fejfájás, fényre való érzékenység, sőt az így létrejövő tünetcsoport a rövidlátás kialakulását is előre jelezheti - idézte Hoenig megállapításait a pte hírügynökség.

A számítógép előtt dolgozó felnőttek több mint 70 százaléka ezekkel a panaszokkal küzd - mondta Hoenig. A legnagyobb kockázatnak azok teszik ki magukat, akik naponta két óránál tovább intenzíven használják a gépet.

Korán kezdő gyerekeket fenyeget

A CVS a gyerekek közül főként azokat érinti, akik az első lépéseik megtétele idején szerezték az első számítógépes tapasztalataikat. A gyerekek érzékenyebbek, mint a felnőttek, és így annak az esélye is magasabb, hogy CVS alakul ki náluk.

Az Amerikai Szemésztársaság ennek több okát is megemlíti: a gyerekek nem érezvén szükségét a szünetnek, órákig ülnek egyfolytában a gép előtt. A szemproblémák nem tudatosulnak, illetve ezeket ignorálják. A számítógépes munkahelyeket sem gyerekekre, hanem a felnőtt testméretekhez alakították ki.

Rendszeres szemvizsgálatot javasolnak

Az AOA rendszeres szemvizsgálatokat ajánl, melyeket még az óvodáskor előtt el kellene végezni. A számítógépes munkáról szólva a kutatók a rendszeres szünetek közbeiktatása és a CVS-t csökkentő szemgyakorlatok fontosságát hangsúlyozzák.

Egy ilyen 10-15 másodperces gyakorlat gondoskodhat a tiszta látásképről: a hüvelykujjat és a középső ujjat oldalt az orrtőhöz helyezzük, a mutatóujj a szemöldökök között helyezkedik el. Mindhárom ujjat enyhe nyomással egymáshoz képes közelítve és távolítva mozgatjuk. Ezután a mutatóujj a homlokon fölfelé, majd vissza az orr hegye felé vándorol.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!