Szilárda
-4 °C
3 °C

Cycab: a holnap városának autója

2000.11.09. 00:11
A színes, gömbölyű, nyitott oldalú csodaautó, amely mókás formájával leginkább egy felnagyított gyerekjátékra emlékeztet, egy-kettőre az Információs Társadalom Technológiák (IST) nizzai kiállításának kedvence lett. Az intelligens városi közlekedés új eszközeinek kifejlesztésén csaknem tíz éve dolgoznak egy francia kutatóintézet munkatársai. A kiállítás 3500 négyzetméterén összesen 70 IST-fejlesztést mutatnak be.

A projekt nem titkolt célja a magánautók használatának visszaszorítása a forgalmi dugókkal teli városi utakon egy praktikus, környezetkímélő, hely- és energiatakarékos járművel. A tervezők olyan tömegközlekedési rendszert álmodtak meg, amelyet a városok azon zónáiba telepítenének, ahol a forgalomkorlátozás különösen fontos: ilyenek a városközpontok, a vasútállomások, a repülőterek, az egyetemi campusok, és a turisztikai csomópontok. Az elképzelések szerint ezeken a területeken lehet majd közlekedni az egyszerűen és biztonságosan használható, többnyire automatikusan működő elektromos autókkal.

Nem lego
A Cycabbe smart-kártyával lehet bejutni és joystickkel irányítható. Abszolút biztonságos, maximális sebessége 30 km/h. Két felnőttet és két gyermeket képes befogadni. Az indukción alapuló, automatikus feltöltődés még inkább egyszerűvé teszi a használatot. Az autó hosszúsága 1,90 m, szélessége 1,20 m, súlya 300 kg, 4 db 1 kw-os villanymotor hajtja. Az autóba szerelt multimédiás, internetre csatlakozó terminál tovább fokozza az utasok kényelmét, hiszen turisztikai és kereskedelmi információkkal látja el őket a városról. A kis jármű a Route Automatisee (Automatizált Út) elnevezésű, nagy francia K+F program egyik eredménye, amelyet a több mint 1600 kutatót alkalmazó INRIA (Nemzeti Informatikai és Automatikai Kutatóintézet) állított ki. A modell egyelőre csak kísérleti jelleggel készült, és több más, intelligens közlekedési projekt is fut Franciaországban.

Különleges lehetőségeket rejt magában a Genfi Egyetem projektje is, a Virtuális Szórakoztató Park. A bemutatón egy lánynak mágneses érzékelőket rögzítettek a teste több pontjára (fejére, karjára, csuklójára, csípőjére, combjára, vádlijára, lábfejére), természetesen a ruha fölé, azután elkezdett mozogni, pontosabban táncolni, miközben a hozzákapcsolt számítógép monitorán egy animált figura ugyanazokat a mozdulatokat végezte, mint ő. Ezzel a technológiával lehet például interneten keresztül oktatni, akár táncórákat is. A Genfi Egyetem MIRALab elnevezésű kutatócsoportja 1989 óta dolgozik információs technológiai projekteken, köztük a görög és brit együttműködéssel kifejlesztett VPARK-on.

Az Információs Társadalom és Trendkutató Központ munkatársa jelenti Nizzából

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!